Με τις δραματικές εξελίξεις μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης της χώρας, ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, στην πρώτη τους σελίδα, οι εφημερίδες.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «Ναυάγιο» μέσα...κι έξω από τη χώρα

Στο νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού αναφέρεται η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα και σημειώνει: “Σύνθημα για συσπείρωση όλων των δυνάμεων της κυβέρνησης, κα-λώντας ταυτόχρονα και τους πολίτες να τη στηρίξουν στις επόμενες κρίσιμες και πολύ δύσκολες ημέρες, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας ξεκάθαρα πλέον ότι το βάρος πέφτει για τον ίδιο στο δημοψήφισμα και όχι στις προσπάθειες για ένα συμβιβασμό με τους δανειστές”.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Την Δευτέρα δεσμεύουν τους τραπεζικους λογαριασμους των Ελλήνων οι τοκογλύφοι

Η εφημερίδα κάνει λόγο για “Βρώμικο σχέδιο -αντιγραφή όσων έγιναν στην Κύπρο- έτοιμο να εφαρμοστεί μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τι ντροπή!

“Στη γραμμή που χάραξε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας χθες το μεσημέρι στο γερμανικό Κοινοβούλιο ότι δεν είναι εφικτή «καμία περαιτέρω συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», κινήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα”, επισημαίνει η εφημερίδα.

ΕΘΝΟΣ: Στο έλεος της τυφλής σύγκρουσης

“Η αβεβαιότητα παραμένει, με tous παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν για την οικονομική ασφυξία, ενώ η πολιτική πόλωση κορυφώνεται. Την ίδια στιγμή το Eurogroup αποφάσισε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”, γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκρεμίζει την Ελλάδα, εξαπατά τους Έλληνες

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Αμετανόητος, έσβησε και την τελευταία ελπίδα για συμφωνία Αθώος ίου αίματος», βαθιά διχαστικός και μιλώντας ως αρχηγός κόμματος και όχι ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, ο κ. Τσίπρας έκλεισε και την τελευταία χαραμάδα συμφωνίας μέχρι την Κυριακή και έμεινε πεισματικά προσδεμένος στο δημοψήφισμα, παρά τις φωνές που τον καλούν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, που θα πολώσει το κλίμα μεταξύ των πολιτών”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκπληρώνεται η προφητεία του Αγίου Παΐσιου για τον Τσίπρα… Σαρπιστ

Για να καταλάβετε τον τίτλο, ιδού η εξήγηση της εφημερίδας: “Τι είχε πει λοιπόν ο Άγιος Παΐσιος πριν από πολλά-πολλά χρόνια; Ιδού ο θεόπνευστος Λόγος του Αγίου: "Οι Φραγκολεβαντίνοι θα φοβηθούνε και θα ταραχθούν από την "κοφτερή ανατολή" που θα ανατείλει στην πατρίδα μας"... Σύμφωνα όμως με μια ερμηνεία... "κοφτερή ανατολή" στα αγγλικά είναι "sharp east", που ανάποδα διαβάζεται "Τσίπρας"!!!!!! ["Σαρπίστ" "Τσίπρας"]”.

ΕΣΤΙΑ: Ή χώρα διαλύθηκε μέσα σε πέντε μήνες

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: “Το «άλμα στο κενό» που επιχείρησε η Κυβέρνησις Τσίπρα το πρώτο πεντάμηνο της διακυβερνήσεως Τσίπρα θα διδάσκεται στην παγκόσμια πολιτική ιστορία, ως παράδειγμα για τα πως μπορεί να διαλυθεί μία χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά πού συνέβησαν στην Έλλάδα το τελευταίο πεντάμηνο, αφ' ότου ό ελληνικός λαός απεφάσισε να φέρει τον Σύριζα στην εξουσία, δεν έχουν προηγούμενο”.

Η ΑΥΓΗ: ΟΧΙ σε Σόιμπλε και Τρόικα εσωτερικού

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “μέτωπο υποταγής της χώρας σε διαρκή πολιτικό και οικονομικό έλεγχο έχουν συμπτύξει Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και οι εγχώριοι διαπλεκόμενοι επιχειρηματικοί κύκλοι, υπό την υψηλή καθοδήγηση της "φράξιας Σόιμπλε" στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να βγουν από τη γωνία.”

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Η μηχανή του τρόμου

Με τα άλλα ΜΜΕ τα βάζει η εφημερίδα: “Ηπλειονότητα των μέσων ενημέρωσης προσπαθεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, δραματοποιώντας τις ειδήσεις, με άξονα την οικονομική ασφυξία που επέβαλαν οι δανειστές. Καλλιεργούν τπν καταστροφολογία με παραποιημένες ή ακόμη και ψευδείς ειδήσεις. Αν στην προπαγάνδα αθροίσουμε τις ωμές παρεμβάσεις ξένων ηγετών στα εσωτερικά της χώρας και το κλείσιμο της χρηματοδοτικής στρόφιγγας, μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι αυτό με το οποίο επιχειρούν να παραλύσουν την κοινωνία”, γράφει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παιχνίδια με τους θεσμούς και το ευρώ

“Σε επικίνδυνους δρόμους οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, καθώς οι κινήσεις της θέτουν πλέον σε διακύβευση την κατάκτηση του ευρώ και ταυτόχρονα πλήττουν τους θεσμούς”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τη λύση δίνουν οι ατελείωτες ουρές

Σύμφωνα με την εφημερίδα “φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει ορισμένοι στο χθεσινό Eurogroup για άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα και για ακύρωση του δημοψηφίσματος. Οι ατελείωτες ουρές συνταξιούχων μπροστά στα ATM αλλάζουν το κλίμα διαμορφώνοντας πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του «ναι»”.

Ο ΛΟΓΟΣ: Λιποθυμίες συνταξιούχων εν αναμονή δημοψηφίσματος

“Απίστευτη ταλαιπωρία για περισσότερους από 350.000 συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα ανάληψης ATM και έσπευσαν χθες να σηκώσουν Τα 120 ευρώ που Τους αντιστοιχούν μετά Την επιβολή Των capital controls”, γράφει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κοροϊδεύουν αισχρά το λαό -Το «όχι» τους είναι «ναι» σε τρίτο μνημόνιο!

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: “Ξεπερνώντας κάθε όριο κοροϊδίας του λαού, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλάει για - δήθεν - αντίσταση στα μνημόνια και στη λιτότητα, την ίδια ώρα, που, με επιστολές του, ο πρωθυπουργός αποδέχεται τις προτάσεις του Γιούνκερ και ζητάει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για νέο - το τρίτο - αντιλαϊκό μνημόνιο (δανειακή σύμβαση και νέα αντιλαϊκά μέτρα)”.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Όρθια η χώρα τη Δευτέρα

“Η πεντάμηνη προσπάθεια της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί yia την επόμενη μέρα του δεύτερου μνημονίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, έχει τερματιστεί Η διαπραγμάτευση γίνεται πλέον, συμφωνά με τη γερμανική πλευρά, «από μηδενική βάση» Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τελευταία πρόταση των δανειστών δεν βρίσκεται στο τραπέζι με τον τρόπο που τη γνωρίζαμε, αφού, ύστερα απο τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία το αναγκαστικό κλείσιμο των τραπεζών με έλεγχο της ρευστότητας, ο λογαριασμός των μέτρων που θα απαιτηθούν ανεβαίνει αλματωδώς μέρα με τη μέρα και ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά εβδομάδα”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον αυταπάτες: Οι δανειστές έχουν επιβάλει τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, οδηγώντας τις τράπεζες σε κλείσιμο και έλεγχο κεφαλαίων. Αυτός είναι ο λόγος που υπήρξε μία διασπορά φήμης πως μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να φτάσει μέχρι και στην ματαίωσή του. η φήμη αυτή αποδείχτηκε πλήρως ανυπόστατη. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε, χθες, με νέο διάγγελμα να ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό πως το δημοψήφισμα θα γίνει, πως το Όχι δεν είναι όχι στο ευρώ και πως οι καταθέσεις του είναι εξασφαλισμένες. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα”.

ESPRESSO: Χάθηκε η μπάλα

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε να υποστήριξε ότι δεν θα είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού» μιλώντας στην ουσία για παραίτηση και εκλογές αν βγει το «ναι», όμως χθες ήρθε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος για να πει μια νέα...γραμμή. Σύμφωνα με αυτήν, αν την Κυριακή επικρατήσει το «ναι». η κυβέρνηση θα βάλει την υπογραφή της στη συμφωνία και θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο!”.

KONTRANEWS: Προδότες εφιάλτες και κλέφτες πολιτικοί

“Προδότες, εφιάλτες και κλέφτες πολιτικοί μαζί με τους δοσίλογους νταβατζήδες που εκχώρησαν τα χρεοκοπημένα τους κανάλια στους ξένους τοκογλύφους για να καλύψουν τις ανάγκες της μαύρης προπαγάνδας των κατοχικών δυνάμεων, διχάζουν το λαό και τον σπρώχνουν σε εμφύλιο για να συνεχίσουν να λεηλατούν ό,τι έχει απομείνει από τη δύστυχη χώρα μας”, γράφει η εφημερίδα.

SPIRTO: Υπόθεση δολοφονίας Καραμανλή

“Δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν στο μέλλον γυριστεί ένα κατασκοπευτικό και πολιτικό θρίλερ, με αφορμή το πόρισμα του επίκουρου ανακριτή κατά της διαφθοράς. Δημήτρη Φούκα. για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου «Πυθία», που αφορούσε στο πλάνο για τη δολοφονία του Κώστα Καραμανλή”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

STAR PRESS: Τι σου φταίω βρε Αλέξη!

Η εφημερίδα αναφέρεται σε ανάρτηση επιχειρηματία στο Facebook: “«Τι σου φταίω όμοκ, ρε Alexis; Γιατί μου καταστρέφει τα σχέδια που έχω χτίσει με ξενύχτι και ρίσκο; Γιατί είσαι τόσο ρατσιστής με την ιδιωτική ανάπτυξη;», γράφει σε ανάρτηση του στο Facebook ο (Δάνης Κουτουβέλης, δπμιουργός της εταιρείας πληροφορικής «intale»”.