Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου σε Νεάπολη, Σπαθοβούνι Κορινθίας και Ίρια Αργολίδας και είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το βράδυ η κατάσταση που επικρατεί σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενεργό μέτωπο, αλλά πάμπολλες μικρές εστίες όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν τις φωτιές υπό έλεγχο.

Στη μεγάλη φωτιά της Νεάπολης ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στο μέτωπο της φωτιάς που εκτεινόταν στη βουνοπλαγιά και την κορυφογραμμή πάνω από το χωριό Κάμπος και σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την έκταση του καμένου προκειμένου να σβήσουν μικροεστίες που ήταν ενεργές.

Το μεγάλο στοίχημα των δυνάμεων κατάσβεσης είναι να θέσουν υπό έλεγχο το σύνολο του πύρινου μετώπου πριν ενισχυθούν οι άνεμοι και δυσκολέψουν την κατάσταση.

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. Χωρίς νερό βρίσκεται από χθες ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία χθες βράδυ, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.

Παράλληλα οι ζημιές σε καλλιέργειες και την κτηνοτροφία είναι πολύ μεγάλες κι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καταγραφή.

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Καρέα, και για την οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού. 

Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής συνελήφθησαν για την πυρκαγιά στον Καρέα, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ημεδαπός Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.  Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Με 30 υδροφόρα οχήματα συνέδραμε η Περιφέρεια Αττικής στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου συγκρότησε Έκτακτη Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης, η οποία αποτελείται από αιρετά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, αντιπεριφερειάρχες και στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων υποστήριξης και την άμεση ενημέρωση της Περιφερειάρχη.

Επίσης, σε ετοιμότητα και επιφυλακή τέθηκαν οι αρμόδιες διευθύνσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας ενώ λήφθηκαν και έκτακτα μέτρα λόγω υψηλού κινδύνου υπαγορεύοντας την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και την παραμονή εκδρομέων στους εθνικούς δρυμούς και τα δάση της Αττικής.

Η Περιφέρεια επίσης έστειλε οδηγίες προς τους δημάρχους των περιοχών όπου επλήγησαν από τις πυρκαγιές τόσο για την οικονομική ενίσχυση, για αρωγή και αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Εξάλλου, συγκροτήθηκε επιτροπή καταγραφής ζημιών των πληγεισών επιχειρήσεων και αποζημίωση αυτών και κατατέθηκε αίτημα προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών.


Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ