Σοκ έχει πάθει η Αθήνα από τις απαιτήσεις των δανειστών. Είναι τέτοιες που κάνουν το mail Χαρδούβελη να μοιάζει με... χάδι.


Άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας, απαιτεί η συμφωνία- επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη.

Αυτό επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χαρακτηρίζει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι θεσμοί ως προτεινόμενες πολιτικές που θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις, τονίζεται επίσης, οι οποίες κατατέθηκαν μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της οικονομικής κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας.

Αντίθετα, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει προτάσεις που δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Τι προτείνουν οι δανειστές


Αυξήσεις στης φορολογία των επιχειρήσεων και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ειδικού καθεστώτος στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, όπως και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση.


Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τη φορολογία οι δανειστές προτείνουν:
  • Αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει σε έσοδα 1% του ΑΕΠ και να προβλέπει έναν συντελεστή 23% και έναν 11% στον οποίο θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Επίσης πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των εξαιρέσεων και εξάλειψη των εκπτώσεων του ΦΠΑ που προβλέπονται σήμερα για τα νησιά.
  • Περιορισμό των περιθωρίων φοροδιαφυγής με πιο αυστηρό προσδιορισμό των αγροτών, τη λήψη μέτρων για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2015 και αύξηση στο 100% της προκαταβολής των φόρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για το 2016.
  • Περιορισμό των εξαιρέσεων που προβλέπονται στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, καθώς και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς του ευνοικού καθεστώτος που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
  • Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα 2,65 δις ευρώ για το 2015 και το 2016.
Αύριο ενημερώνεται η Βουλή



Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από της Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του ότι «προτάσεις ακραίες δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του».

Αύριο το απόγευμα στις 6:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.


Οι υπουργοί λένε όχι, αλλά δεν λένε και... πού θα τα βρούμε!



Με το που έγιναν γνωστές οι απαιτήσεις, άρχισαν οι δηλώσεις "εθνικής υπερηφάνειας". Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για "ακήρυχτο πόλεμο" και απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε πως δε θα υπάρξει αλλαγή στο εργασιακό εις βάρος των εργαζομένων.

"Οι εταίροι μπορούν να ζητούν ό,τι επιθυμούν. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια» τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, θα ενσκήψει μια πολύ επικίνδυνη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 και τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βέβαια, ενώ οι "Θεσμοί", αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες είναι ξεκάθαροι και ζητούν συγκεκριμένα μέτρα ή αντισταθμιστικά, οι υπουργοί και κάποιες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν: Να πούμε όχι και να πάμε σε εκλογές. Κανείς, πάντως, δεν λέει τι θα γίνει στα τέλη Ιουλίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις (για τους πιστωτές... ούτε λόγος)! Και πολύ περισσότερο, κανείς δεν λέει τι θα κάνει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος δε βλέπει φως από πουθενά...

Λαγκάρντ: Οι πιστωτές επέδειξαν «σημαντική ευελιξία»


Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας επέδειξαν «σημαντική ευελιξία» στην κοινή πρότασή τους που παρουσίασαν στις ελληνικές αρχές, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η κοινή πρόταση (...) φανέρωσε σαφώς μια σημαντική ευελιξία από την πλευρά των θεσμών (...) ώστε να ληφθεί υπόψη η πολιτική και κοινωνική κατάσταση και να μετριασθεί ο αντίκτυπος των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις ευρωπαϊκές αρχές δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία, αλλά υπήρξε «πολύ εποικοδομητική», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι σαφές ότι με τη συνάντηση αυτή ξεκινάει μια περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουμε να ακούσουμε με λεπτομέρειες την απάντηση των (ελληνικών) αρχών και τα σχόλιά τους», πρόσθεσε.

Η ίδια διαβεβαίωσε εξάλλου πως η Ελλάδα θα αρχίσει κατά τα προβλεπόμενα να αποπληρώνει το ΔΝΤ προχωρώντας αύριο, Παρασκευή, σε μια πρώτη καταβολή.

ΔΝΤ: Θα μας πληρώσει η Ελλάδα



“Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε πληροφορίες από την Τράπεζα της Ελλάδας περί του ότι υπεβλήθη αίτημα προς το ΔΝΤ για την αποπληρωμή του συνόλου των δόσεων της χώρας προς το Ταμείο αυτόν τον μήνα εφάπαξ την 19η Ιουνίου. Το συνολικό ποσό είναι 1,5 δισεκ. ευρώ και η πρώτη δόση επρόκειτο να καταβληθεί αύριο Παρασκευή.