Την απόφασή της να μη δεχθεί τον διορισμό της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ ανακοίνωσε η Έλενα Παναρίτη μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 


Την ίδια στιγμή, στο Facebook και στο Twitter, τα θριαμβευτικά ποστ διαδέχονται το ένα το άλλο, από ανώνυμους και επώνυμους που... πανηγυρίζουν επειδή, όπως υποστηρίζουν, η αντίδρασή τους ανάγκασε την Παναρίτη να μη δεχτεί τον διορισμό της.

Σε δήλωσή της η κ. Παναρίτη ευχαρίστησε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που την επέλεξαν, ιδίως τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του. «Όμως», πρόσθεσε, «καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Παναρίτη σημείωσε ότι «η χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές».

Τέλος, δεσμεύθηκε πως θα συνεχίσει να βοηθά με όλες της τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζει την κυβέρνηση «έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».

Λίγο αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι η επιλογή της κ. Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, έγινε συλλογικά και πρόσθεσαν ότι οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η ιστορία, πάντως, με την Παναρίτη, άσχετα αν είχε τα "αδύναμα" σημεία της, αφού έδειχνε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενοι αναζητούσαν στελέχη στην... παλιά δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ, φανερώνει και την αδυναμία συνεννόησης εντός της κυβέρνησης, με όσους υποστήριζαν ότι το κυβερνών κόμμα ακόμη και χωρίς την σύμπραξη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν μια ένωση συνιστωσών, να δικαιώνονται πλήρως.

Για να μην ξεχνιόμαστε...

..η κ. Παναρίτη κατέχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Μεταπτυχιακά Διπλώματα σε Διεθνή Οικονομικά και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Επίσης έχει Δίπλωμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές και Κρίσεις» από το Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία.

Έχει άριστη γνώση Αγγλικής, Ισπανικής, Γαλλικής και Ιταλικής. Βασική γνώση Γερμανικής. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 2009.


Ήταν μία από τα πιο στενές συνεργάτιδες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος την έφερε από το εξωτερικό, την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την κατέστησε σύμβουλό του.

Σε μια "έκρηξή" της τον Φεβρουάριο του 2012 στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλή, η κ. Παναρίτη ζητούσε εξηγήσεις για μια σειρά από ζητήματα που αναφέρονταν στο Μνημόνιο και κυρίως για το γεγονός ότι έχει υπογραφεί σε Αγγλικό Δίκαιο.

"Δεν θα βγούμε από την κρίση αν συνεχίσουμε να παίρνουμε δημοσιονομικά μέτρα. Το δίλημμα είναι αν θα χρεοκοπήσουμε τώρα ή σε 3 μήνες;", ρωτά η κ. Παναρίτη και επιβεβαιώνει ότι το 2ο μνημόνιο είναι στην ουσία μια υποθήκη, μια έγγραφη δέσμευση της Ελλάδας να αποπληρώσει τους δανειστές ακόμα και αν χρεοκοπήσει.

"Θέλουν γκαραντί τους πλούτους της πατρίδας, και θέλω έγγραφη διαβεβαίωση της κυβέρνησης της χώρας μου ότι δεν θα ξεπουληθούμε", έλεγε τότε η πρώην στενή συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.

Φαίνεται πως αυτή η έκρηξη ήταν που... γοήτευσε τον Γ. Βαρουφάκη (εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ ήταν... ομόσταβλοι, αφού ήταν κι εκείνος σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου) και την πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα. "Σκάλωσε", όμως, στην πληθώρα συνιστωσών...