«Ήταν καθήκον μας η διεκδίκηση της πολιτικής αλλαγής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


Πρόσθεσε πως «γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος και δεν θα υπήρχε περίοδος χάριτος για εμάς. Ριχτήκαμε στη μάχη έχοντας να αντιμετωπίσουμε το ναρκοθετημένο πεδίο, από την προηγούμενη κυβέρνηση που επιδίωκε την αριστερή παρένθεση».

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας ότι κάθε απόφαση ήταν και μία μεγάλη μάχη κόντρα στο καθεστώς του μνημονίου.

«Σε αυτή την γραμμή σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ώστε σε βάθος τετραετίας να ξηλώσουμε το κατεστημένο του μνημονίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε λίγες ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται 5 μήνες της νέας διακυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη ασφυκτική κατάσταση για την οποία δεν φέρουμε ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτή την κατάσταση βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε αλλά δεν πέσαμε από τα σύννεφα κάναμε γενναία επιλογή να διεκδικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης καθώς όλο και περισσότερο η χώρα βούλιαζε στο μνημονιακό καθεστώς. Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν περίπατος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγουμένη κυβέρνηση άφησε ένα ναρκοθετημένο πεδίο ποντάροντας στην αριστερή παρένθεση, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση με την προσοχή της στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κατάφερε να πάρει μέτρα όπως αυτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διευκόλυνση των οφειλετών.

Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως είπε αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι θεσμοί ζητούν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και αρνούνται τα δικά μας ισοδύναμα μέτρα. Πρόσθεσε δε ότι «η εμμονή σε ένα πρόγραμμα περικοπών που έχει αποτύχει και σε μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά δεν είναι μόνο ένα λάθος, το πιθανότερο είναι ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ένα σχέδιο για την ταπείνωση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού».

«Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πως γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».