Νέα πρόταση έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτήν τη φορά, για να υπάρξει, τελικά, παράταση του ελληνικού προγράμματος και να μην αναγκαστούν οι τράπεζες να επιβάλουν capital control και bank holiday...


Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του, που απηύθυνε, πριν από λίγο, στον Ελληνικό λαό.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα" την απόφαση του Γιούρογκρουπ να μη δώσει παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα και είπε πως "η απόφαση αυτή οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην απόφαση να παγώσει το ELA, κάτι που ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να οδηγηθεί στην απόφαση να επιβληθεί τραπεζική αργία από αύριο".

Για τον πρωθυπουργό, η ενέργεια αυτή "δεν έχει άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του Ελληνικού Λαού. Δε θα τα καταφέρουν όμως. Οι κινήσεις αυτές θα φέρουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Θα πεισμώσουν τον Ελληνικό λαό", προέβλεψε, όσον αφορά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Όπως είπε, "η άρνηση της παράτασης του προγράμματος αποτελεί πράξη προσβολής και μέγιστη ντροπή. Για το λόγο αυτό έστειλα σήμερα εκ νέου το αίτημα, αυτήν τη φορά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στους αρχηγούς των χωρών της Ευρωζώνης", ανακοίνωσε. Και τόνισε: "Είναι οι μόνοι που μπορούν ακόμη και σήμερα το βράδυ να ανατρέψουν την απόφαση του Ευροgroup". 

Απευθυνόμενος στο λαό είπε πως "αυτό που απαιτείται τις επόμενες ημέρες είναι νηφαλιότητα και υπομονή. Οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εξασφαλισμένες. Το ίδιο εξασφαλισμένοι είναι ο μισθοί και οι συντάξεις", διαβεβαίωσε.

Συνέχισε με μια έκκληση: "Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε", είπε και πρόσθεσε: "Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτό μας και τον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκαιο μπορεί να κερδίσει".

Δεν απέφυγε τις κορώνες: "Τούτες τις κρίσιμες ώρες που αναμετριόμαστε με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος", είπε και κάλεσε τον Ελληνικό Λαό να στείλει, με τη δημοψήφισμα της Κυριακής "μήνυα ελπίδας και περηφάνιας σε όλη την Ευρώπη".