Με τη διαφωνία Ελλάδας - Θεσμών ασχολούνται, σήμερα, Τρίτη 16 Ιουνίου 2015, στα πρώτα τους θέματα, οι εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:  Το μετέωρο βήμα της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πόλεμος νεύρων, με ανταλλαγή κατηγοριών και διαρροών, ξέσπασε χτες, στον απόηχο της αποτυχημένης προσπάθειας Αθήνας και δανειστών να υπερβούν το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση που έληξε με δραματικό τρόπο προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες, αλλά και με τις δύο πλευρές να αφήνουν ανοιχτό ένα «παράθυρο» για συμφωνία εντός του Ιουνίου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Σπιράλ θανάτου!»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «τρόμος για τα ΑΤΜ! «Έφυγαν» χθες άλλα 600.000.000 ευρώ από τα γκισέ των τραπεζών. Και νέα πρόταση της κυβέρνησης για τη φορολογία μεγάλων επιχειρήσεων. Έφτασε ο κόμπος στο χτένι για μείωση συντάξεων ενώ συνεχίζει να πουλάει τρέλα ο Γιάνης Βαρουφάκης!»

ΕΘΝΟΣ: «Οι λίστες με όλα τα μέτρα»

Η εφημερίδα σημειώνει: «σημαντικές διαφορές καταγράφονται μεταξύ Αθήνας και δανειστών με βάση τη λίστα μέτρων που έχουν προτείνει οι δύο πλευρές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Υπάρχουν αποκλίσεις τόσο στο ύψος του λογαριασμού όσο και σε αυτούς που καλούνται να τον πληρώσουν. Τεράστια η απόσταση για τις συντάξεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ξαφνικός θάνατος για τις πρόωρες συντάξεις»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «Οι απαιτήσεις των δανειστών. Ζητούν να κλείσουν από τις 30 Ιουνίου τα «παράθυρα» συνταξιοδότησης με σταδιακή αύξηση ορίων στα 67. Πρόταση-σοκ και για καταβολή σύνταξης ανάλογης των εισφορών τους, ενώ η βασική των 360 ευρώ θα καταβάλλεται στα 67».

ΕΣΤΙΑ: «Νέοι φόροι αντί περικοπών»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «Φόροι, φόροι και πάλι φόροι. Φόροι σε ό,τι υπάρχει και σε ό,τι κινείται. Στην περιουσία, στο εισόδημα, στα κέρδη, στις συναλλαγές. Και επειδή ούτε αυτοί είναι αρκετοί, εκ των υστέρων επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι επί των ήδη φορολογηθέντων!».

Η ΑΥΓΗ: «Ευρωπαϊκός συναγερμός για πολιτική λύση»

Σύμφωνα με την εφημερίδα : «στην ευρωπαϊκή ηγεσία, που αποφάσισε το 2010 να ρίξει την Ελλάδα στον Καιάδα των Μνημονίων και να την κρατήσει σ’ αυτόν με τη βοήθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει δραματικά η ευθύνη να δώσει λύση στο ελληνικό ζήτημα, καθώς οι ισχυροί περί «τεχνικής» διαπραγμάτευσης και «αξιολογήσεων» επί δεδομένων μέτρων αποδεικνύονται υπεκφυγές και φληναφήματα».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Μάχη χαρακωμάτων»

Η εφημερίδα γράφει ότι: «Έτοιμη ανά πάσα στιγμή δηλώνει η κυβέρνηση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα ασκούνται αφόρητες πιέσεις για να δεχτεί τις άτεγκτες προτάσεις των δανειστών. Η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί δηλώνει ότι «το πακέτο προτάσεων που υπέβαλαν οι θεσμοί στην κυβέρνηση είναι ισορροπημένο», ενώ η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» προβλέπει ακόμη και έλεγχο κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών αν δεν επιτευχθεί συμφωνία».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Πολλαπλά τελεσίγραφα στην Αθήνα»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «σε σειρά δηλώσεων, εν είδει πολλαπλών τελεσιγράφων, που καθιστούν σαφές ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, προέβησαν χθες εκπρόσωποι των θεσμών, καθώς οι διαπραγματεύσεις από το βράδυ της Κυριακής έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης αδειάζει το Μαξίμου

Τη θέση του γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή εκφράστηκε σε συνάντησή του με τους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί η εφημερίδα: " Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς δεν απηχούν τη βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αυτό ξεκαθάρισε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε και συναντήθηκε με το δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κώστας Κοσμάτος", αναφέρει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Δεν γίνεται φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός των τειχών ΕΕ-κεφαλαίου»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι: «εμπλοκή εμφανίζεται γύρω από τη συμπληρωματική λίστα αντιλαϊκών μέτρων, που κατατέθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και την οποία οι εταίροι της έκριναν μη ικανοποιητική. Παρόλο που η συγκυβέρνηση σηκώνει τους τόνους, δεν μπορεί να κρύψει ότι στη νέα λίστα, που έρχεται να συμπληρώσει το αντιλαϊκό πακέτο των 47 σελίδων της προηγούμενης εβδομάδας, περιλαμβάνονται αυξήσεις στον ΦΠΑ και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

ΤΑ ΝΕΑ: «Χαρτοπόλεμος»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «σε αλληλοκατηγορίες για την ευθύνη του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση επιδίδονται από χθες δανειστές και κυβέρνηση, ενώ από τη Γερμανία εκπορεύονται σενάρια για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πλήρης θεραπεία για το δέρμα μας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "ένα νέο «φάρμακο» θαύμα προσφέρει ελπίδα να νικηθεί η ψωρίαση, μία πάθηση του δέρματος ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.500 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι το 40% των πασχόντων εξαφάνισε τελείως τα εξανθήματα μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, ενώ και το 90% έδειξε κάποια βελτίωση". 

ESPRESSO: Παράνομος έρωτας στον ΣΥΡΙΖΑ

Για ερωτική ιστορία εντός του κυβερνώντος κόμματος κάνει λόγο η εφημερίδα.

KONTRA NEWS: «HEIL HITLER! 1000 γιατρούς λάδωσε η BAYER έκλεβε αρρώστους και λήστευε το δημόσιο χρήμα»

Η εφημερίδα γράφει ότι «με καθυστέρηση δεκαετιών, επιτέλους η Δικαιοσύνη κινήθηκε ασκώντας κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του γερμανικού κολοσσού στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, την περιβόητη BAYER, που χρόνια τώρα ληστεύει στην κυριολεξία τους Έλληνες και το ελληνικό δημόσιο».

STAR PRESS: Το ζεϊμπέκικο του θανάτου

Η εφημερίδα αναφέρεται στην αυτοκτονία αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πάνω στο χορό και μπροστά στα μάτια της πρώην του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μέτρα 9,5 δισ., «θυσία» στον βωμό της λύσης»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «επιπλέον φόροι 1,65 δισ. για τις επιχειρήσεις. Σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον συντελεστή ΦΠΑ 23%. Πλεόνασμα 1% για φέτος. Η πρόταση της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Επιχειρήσεις και καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «'Μπαλάκι' οι ευθύνες»

Η εφημερίδα τονίζει ότι: «βαθιές μπαλιές ανταλλάσσουν κυβέρνηση και θεσμοί στη διαπραγμάτευση, ρισκάροντας το αδιέξοδο να εξελιχθεί σε ανεπιθύμητο «ατύχημα» Και οι δύο πλευρές επιμένουν πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του αντιπάλου», περιμένοντας από την άλλη πλευρά να κάνει το αναγκαίο βήμα προσέγγισης ώστε να κλείσει η συμφωνία».