Με την ελληνική πρόταση, για συμφωνία εντός ευρώ, ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, οι περισσότερες ελληνικές εφημερίδες.


Αναλυτικά τα πρωτοσέλιδα:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 22 φορο-μέτρα 7,9 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αποφασισμένος να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη της διαπραγμάτευσης, για μία συμφωνία που θα οδηγήσει στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων και θα θέτει τις βάσεις για ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη εντός της Ευρωζώνης, προσήλθε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα, την πολιτική συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο, που έγινε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Όλεθρος για τις μικρές επιχειρήσεις!

Η εφημερίδα γράφει ότι "δεκατέσσερα μέτρα λιτότητας 7,9 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2015 και το 2016 και ένα επιπλέον για αντικατάσταση του ΕΚΑΣ αλλά από το 2020 περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση που τέθηκε υπόψη των θεσμών".

ΕΘΝΟΣ: "Διαβατήριο για συμφωνία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το διαβατήριο για την επίτευξη συμφωνίας έλαβε η κυβέρνηση στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, μετά την κατάθεση της πρότασης από την ελληνική πλευρά στους θεσμούς, που έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης. Αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άγιος Παΐσιος: Κλαίω για την Ελλάδα

Η εφημερίδα καταδικάζει και τη νέα συμφωνία και τις προηγούμενες και γράφει πως "ο Γέροντας Παΐσιος προέβλεψε τα δραματικά μελλούμενα να συμβούν. Να συγκεκριμένα τι είπε τότε που τίποτα το "ύποπτο" δεν φαινόταν να έρχεται καταπάνω μας... Το κάτωθι απόσπασμα είναι ενδεικτικό: 'Αγαπώ πολύ την πατρίδα μου και λυπούμαι πολύ που σήμερα τα Ελληνόπουλα ντρέπονται να πουν πως είναι Έλληνες...' " .

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μνημόνιο-σοκ. Μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σχεδόν δέκα μήνες από την παρουσίαση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και πέντε μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν νέο Μνημόνιο, με μέτρα-φωτιά, δίνοντας γήν και ύδωρ στους δανειστές για μία συμφωνία".

ΕΣΤΙΑ: "Μας χορεύουν τώρα Πεντοζάλη!"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "όλοι ενθυμούνται τους προεκλογικούς λεονταρισμούς του κ. Τσίπρα ότι εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν Πεντοζάλη. Σήμερα, πέντε μήνες αργότερα, οι πάντες συνειδητοποιούν ότι ισχύει το αντίθετο. Τα νταούλια δεν τα βαράμε εμείς, αλλά οι δανειστές ή όπως αρέσκεται να τους αποκαλεί η Κυβέρνησις , οι "θεσμοί".

Η ΑΥΓΗ: "Στους έχοντες τα βάρη, στους δανειστές η ευθύνη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το αποφασιστικό βήμα για συμφωνία με τους δανειστές έγινε χθες στις Βρυξέλλες με τις προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση και έγιναν δεκτές ως βάση συζήτησης από τους λεγόμενους θεσμούς και τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.Όπως δηλώθηκε απ΄όλες τις πλευρές, στο Eurogroup,που θα συνεδριάσει αύριο το βράδυ, θα προσδιοριστούν οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας τόσο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών όσο και για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξής της".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Προς οδυνηρό συμβιβασμό".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε συμφωνία έως την Παρασκευή φαίνεται ότι οδηγούνται κυβέρνηση και δανειστές. Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ απέκλεισαν από τη συζήτηση το ζήτημα του χρέους, ενώ απαίτησαν για την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας να περάσουν τα μέτρα από το Κοινοβούλιο. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ισοδύναμα μέτρα, με βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προς συμφωνία με μέτρα 7,9 δισ.".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι " παράθυρο" για συμφωνία με τους εταίρους στο αυριανό Eurogroup άνοιξαν η κατάθεση της ελληνικής πρότασης με μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και η σύνοδος κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Μπήκαν οι βάσεις για τη συμφωνία

"Τον κοινό στόχο κυβέρνησης και δανειστών να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στην εβδομάδα επαναβεβαίωσε η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Πριν από τη σύνοδο πραγματοποιήθηκε μαραθώνιος συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και με τους κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", παραθέτει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Όλοι στους δρόμους! Βάζουμε τις δικές μας "κόκκινες γραμμές"!

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "λέμε "Όχι" στα σχέδια κυβέρνησης-δανειστών για νέα αντιλαϊκή συμφωνία, που , όπως αποκαλύπτεται, περιλαμβάνει νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, νέα φοροεπιδρομή στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται αύξηση της εισφοράς Υγείας στις κύριες συντάξεις και ,επιπλέον, καθιέρωσή της στις επικουρικές κ.α.".

ΤΑ ΝΕΑ: "Δίνουμε μέτρα 8 δισ. αλλά ζητούν και άλλα!".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βάση συζήτησης" θεωρήθηκαν από τους δανειστές τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ που πρότεινε η ελληνική πλευρά- κάτι που φέρνει πολύ κοντά τη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό πρόκειται να συμβεί στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αλλά θα έχουν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, αφού οι δανειστές δεν είναι ακόμα απόλυτα ικανοποιημένοι".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ζούμε τη νέα εποχή των δεινοσαύρων

Για τη συντέλεια του κόσμου μιλά η εφημερίδα και τονίζει: "Γνωρίζουμε άραγε πότε θα εξαφανιστούν όλα τα είδη από προσώπου γης, δηλαδή πότε θα γίνει η 6η μαζική εξαφάνιση ειδών; Νέα έρευνα από το αυτόνομο εθνικό πανεπιστήμιο του Μεξικό, προσπαθεί να ρίξει φως στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποκαλύπτοντας όχι μόνο ότι τα είδη εξαφανίζονται με φρενήρεις ρυθμούς στις μέρες μας, αλλά και ότι υπαίτιος για αυτό είναι… το ανθρώπινο είδος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ το φυσιολογικό είναι να εξαφανίζονται 9 είδη κάθε αιώνα, από το 1990 ως σήμερα έχουν εξαφανιστεί ήδη 500!".

ESPRESSO: Όνομα-σοκ στη μαφία της κόκας

"Η λίστα των συλληφθέντων για τη «μαφία» της κοκαΐνης και του «σκανκ» περιλαμβάνει και ένα όνομα-σοκ, καθώς ρόλο-κλειδί στη σπείρα είχε γόνος γνωστού οινοβιομηχάνου", γράφει η εφημερίδα. 

Kontranews: "Φορτώνουν εγκλήματα 50 χρόνων στον Τσίπρα και το λαό".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα εγκλήματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας φορτώνεται στις πλάτες του ο λαός και ο Αλέξης Τσίπρας, που επιχειρεί εναγωνίως να αναζητήσει βιώσιμες λύσεις και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες για τις μεγάλες λαϊκές μάζες στο πλέον κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, το συνταξιοδοτικό".

STAR PRESS: Πλήρωσε ακριβά το όργιο με τον Σουλεϊμάν

Η εφημερίδα αναφέρεται στην περιπέτεια που έζησε και ζει 45χρονη σύζυγος γνωστού επιχειρηματία στην Κωνσταντινούπολη, όπου ενέδωσε στις ερωτικές προτάσεις δύο Τούρκων, μόνον που η συνεύρεσή της καταγράφηκε σε βίντεο με εντολή του άνδρα της που θέλει να τη χωρίσει... Δράμα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Άνοιξε ο δρόμος. Μεγάλο βήμα για λύση-Η χώρα μένει στο ευρώ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσει να κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες τη συμφωνία με τους δανειστές και να την περάσει από τη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να "ξεκλειδώσει" την επόμενη δόση βρίσκεται μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απεδέχθη μέτρα ύψους 8 δισ. χωρίς όμως να κατορθώσει να αποσπάσει από τους δανειστές κάποια δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πακέτο 7,9 δισ. στο παρά 5'".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέτρα συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 ή 4,38% του ΑΕΠ, εκ των οποίων τα 5 δισ. προέρχονται από φοροεισπρακτικές παρεμβάσεις, προβλέπει η πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές. Σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον ΦΠΑ, αλλά και η έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη από 500.000 ευρώ και άνω βρίσκονται στην προμετωπίδα του νέου πακέτου μέτρων, που έχουν καθαρά εισπρακτικό στόχο προκειμένου να "κλείσει" η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τους θεσμούς και να "κλειδώσει" η συμφωνία".