Ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα δεν θα αποφασίσει το «ναι» ή το «όχι» στη λιτότητα, αλλά το «ναι» ή το «όχι» στο ευρώ, εκτίμησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.


«Η πρόταση για το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα εκτός της Ευρώπης» επισήμανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα ως παρωδία, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απέτυχε, κάνοντας πάταγο.

«Υποσχεθήκατε ότι θα φέρνατε μία καλύτερη συμφωνία και εσείς φέρατε μία συμφωνία χειρότερη από κάθε μνημόνιο, οδηγώντας μάλιστα την Ελλάδα εκτός ευρώ» τόνισε, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό. Αυτός ειναι ο προσωπικό σας εφιάλτης κ. Τσίπρα, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης, εξήγησε ότι ελάχιστα διαφέρει από των δανειστών, ενώ την χαρακτήρισε ως φορομπιχτική.

Οδηγήσατε μία άθλια διαπραγμάτευση σε ένα άθλιο αποτέλεσμα και τώρα σε ένα άθλιο δημοψήφισμα, το οποίο θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Η χώρα γονατίζει όχι μόνο από τα μέτρα που έρχονται αλλά και από την ύφεση που έχει προκαλέσει η κυβερνητική πολιτική, υπερθεμάτισε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι το κόστος της αδράνειας του Πρωθυπουργού ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ. «Με δύο λόγια, τα κάνατε μαντάρα» τόνισε, απευθυνόμενος εκ νέου προς τον κ. Τσίπρα.

Παράλληλα, κατήγγειλε «σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με δύο βήματα: την πρόκληση εκλογών τον Ιανουάριο με ψέματα και το σημερινό αδιέξοδο».

Το δημοψήφισμα οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ, επομένως δεν πρέπει να γίνει, τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι εάν γίνει, εμείς θα ταχθούμε υπέρ της παραμονής στο ευρώ, γιατί το «όχι» ισοδυναμεί με έξοδο.

Ο κύριος Τσίπρας, ανέφερε, δεν διαχειρίζεται κάποιο πρόβλημα, είναι ο ίδιος το πρόβλημα. «Η Ελλάδα είναι το θύμα του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει απομονώσει τη χώρα στην Ευρώπη» συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ μίας κακής συμφωνίας και της απόλυτης καταστροφής.

Προτείνουμε τη μεγάλη συνεννόηση για να παραμείνουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, επισήμανε, καλώντας τον Πρωθυπουργό να αφήσει τις ανοησίες. 

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει την Ελλάδα... Ζάμπια ή Βενεζουέλα, ξεκαθάρισε ο κ Σαμαράς, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω.