Ο ελληνικός λαός, έχει μια παροιμία, για να περιγράφει καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε: "Όλοι οι άλλοι τρελοί, μόνον εγώ σωστός", λένε στα χωριά, όταν βλέπουν έναν άνθρωπο να επιμένει σε κάτι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επιμένουν σε κάτι άλλο...


Αυτή η παροιμία μας ήρθε στο νου, μετά τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε  το βράδυ της Τετάρτης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους. Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε, «Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων».

Γιατί δε συμφωνούμε

Λίγο νωρίτερα, το Μαξίμου διέρρεε ότι, με την πρόταση των Θεσμών, δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε:

Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα. 

 Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group. 

 Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015. 

 Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

H συζήτηση συνεχίζεται

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

 Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. 

Γιατί η συμφωνία είναι πολύ δύσκολη...

Το πρωί σήμερα, ο υπουργός της κυβέρνησης Θ. Δρίτσας, αναρωτιόταν: "Τι μας έφερε ο κ. Γιουνκέρ; Μια πρόταση για τον ΦΠΑ; Δεν είδαμε ούτε ψήγμα πολιτικής δήλωσης"...

Νομίζουμε ότι αυτή είναι και η διαφορά: Οι εταίροι και οι Θεσμοί θεωρούν ότι το πρόβλημά μας είναι πρωτίστως οικονομικό. Και ως τέτοιο πρέπει να λυθεί. Θεωρούν ότι ζούμε σε δημοκρατικό περιβάλλον, σε δημοκρατική Ευρώπη και, επ' αυτού, δεν έχουν να προσθέσουν το παραμικρό. Σωστό ή λάθος, αυτή είναι η πραγματικότητά τους...

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι κόμισε τη σοσιαλιστική επανάσταση στο Ευρωπαϊκό νότο. Ότι όλα άλλαξαν από το αποτέλεσμα της κάλπης. Ή, ότι μπορούν να αλλάξουν ακόμη περισσότερο, με νέες εκλογές. Κι ότι το πρόβλημά μας είναι πολιτικό και τέτοια θα είναι η λύση του. Σωστό ή λάθος, αυτή είναι η πραγματικότητά της...

Ποια είναι η ελπίδα

Παρόλα αυτά, υπάρχει ελπίδα: Το χρέος είναι κάτι δισεκατομμύρια, το κόστος του Grexit θα είναι, για τους άλλους, στο... τρισεκατομμύριο. Οπότε, σωστά τα έλεγε το πρωί, στον Σκάι, ο Δ. Παπαδημούλης: "Ποιος λογικός άνθρωπος θα προτιμούσε να χάσει τρισ., αντί για δισ.";

Αυτήν τη στιγμή, όμως, είναι όλοι εναντίον μας. Και εναντίον μας είναι ΚΑΙ οι λαοί της Ευρώπης, που δεν καλοβλέπουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού το επόμενο βήμα θα είναι να το ζητήσουν κι αυτοί αλλά, επειδή ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως γίνεται πάντα με τους συνεπείς πελάτες μιας τράπεζας, δεν θα πάρουν ευνοϊκότερους όρους. Οι τράπεζες χαρίζουν εκεί που βλέπουν ότι δεν παίρνουν, με τη λογική "ό,τι πάρουμε κι ας είναι και ψίχουλα".

Έτσι φθάσαμε να θυμίζει ο Αλέξης Τσίπρας τον Πόντιο οδηγό, που έχει μπει ανάποδα στο μονόδρομο, ακούει από το ραδιόφωνο ότι ένας οδηγός οδηγεί ανάποδα και επισημαίνει: "Τι ένας; Όλοι ανάποδα πάνε"!



Η φωτογραφία είναι από το twitter του πρωθυπουργού