Στο Δημοψήφισμα είναι επικεντρωμένοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών (Κυριακή 28 Ιουνίου 2015) εφημερίδων. Μόνον μία εφημερίδα, ο Τύπος της Θεσσαλονίκης, έχει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής στο πρωτοσέλιδό της.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Το μετέωρο βήμα της χώρας"

Η εφημερίδα αναφέρεται στο προχθεσινό διάγγελμα Τσίπρα και λέει: "Πολιτικό σεισμό προκάλεσε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των θεσμών. Σφοδρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων ιδίως από τη στιγμή που όλα τα κυβερνητικά"...

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Εφιάλτης πάνω από τη χώρα"

"Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα. Το Eurogroup απέρριψε χθες το ελληνικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση, βάζοντας τη χώρα σε τροχιά χρεοκοπίας", τονίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Εθνική τραγωδία"

Για την πρόταση του Αλ. Τσίπρα να πάει σε δημοψήφισμα μιλά η εφημερίδα: "Πρόκειται για τρικ ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Αν επιχειρήσει να θέσει στο λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν από την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα", υπογραμμίζει η εφημερίδα

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "ΟΧΙ στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα. Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου"

H εφημερίδα - όργανο του κόμματος χαρακτηρίζει "Δημοκρατική επιλογή για την Ελλάδα και την Ευρώπη" το δημοψήφισμα και καλεί το λαό να ψηφίσει "όχι", για "την κυριαρχία, την αξιοπρέπεια και την ευημερία του λαού, για μια ισότιμη Ελλάδα σε μια ενωμένη Ευρώπη".

Η ΕΠΟΧΗ: "Όχι στον αυταρχισμό και τη λιτότητα"

Στην απόφαση της Παρασκευής αναφέρεται η εφημερίδα, χωρίς να έχει προλάβει -και αυτή- τις εξελίξεις. Προσθέτει, στην πρώτη σελίδα, το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που έγινε ξημερώματα Σαββάτου.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Αξιοπρέπεια".

Ένα σκίτσο, που αντιγράφει την πορεία Ειρήνης του Λαμπράκη, είναι η επιλογή της εφημερίδας για την πρώτη σελίδα. Μόνον που, αυτήν τη φορά, το πανό γράφει "αξιοπρέπεια"...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δημοψήφισμα καταλύτης πολιτικών εξελίξεων"

Αλλαγή στο κασέ της εφημερίδας, σήμερα, με το κύριο άρθρο να παίρνει θέση στο κεφαλάρι και το βασικό θέμα να είναι σε μονόστηλο δεξιά. Σε αυτό αναφέρεται: "Σε αχαρτογράφητα νερά, με τους πολίτες να τελούν σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, με ουρές στα ΑΤΜ και τη χώρα διεθνώς απομονωμένη, βαδίζει η χώρα μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να προκαλέσει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, επί της ουσίας με διακύβευμα την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Δελτίο θυέλλης"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ρήξη με τους εταίρους  την Παρασκευή το βράδυ άλλες στιγμές φαινόταν να είναι πολύ κοντά και άλλες πολύ μακριά. Γι' αυτό οι βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν ήδη λάβει εντολή να μην αποχωρήσουν για τις περιφέρειές τουs. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι κορυφαίος υπουργός άφησε να διαρρεύσει πως «ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί το Σαββατοκύριακο», είτε αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση είτε προς την αρνητική". 

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: "Θάνατος στη λιτότητα ψηφίζουμε όχι"

Στο "όχι" καλεί τον κόσμο η εφημερίδα λέγοντας πως ψηφίζουμε "για να γλιτώσουμε τα παιδιά μας και τους γονείς μας από την πείνα".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " "Όχι" στις προτάσεις για συμφωνία τόσο των δανειστών όσο και της κυβέρνησης. Αποδέσμευση τώρα από την ΕΕ"

"Η κυβέρνηση ουσιαστικά καλεί το λαό να εγκρίνει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές, η οποία είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Εξαπατά το λαό για να συναινέσει στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Ο λαός να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει το ανάστημά του και να εκφράσει με όλα τα μέσα και τους τρόπους την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας που αυτή φέρνει", γράφει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Σε τι θα πούμε ναι ή όχι την Κυριακή

Η εφημερίδα υποστηρίζει: "Ευρώ ή δραχμή το πραγματικό διακύβευμα" και επισημαίνει: "Στην κόψη του ξυραφιού η χώρα".

ΠΡΙΝ: "Λαικό "Όχι" στην ΕΕ και στην υποταγή"

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Ευρώ και όχι δραχμή".

Δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco παρουσιάζει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποια "η πλειοψηφία των Ελλήνων καλεί την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας κλείνοντας τα αυτιά της στις Σειρήνες της ρήξης, από τις οποίες φαίνεται να γοητεύονται περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και λιγότερο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης".

TO ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Μπροστά σε χρεωκοπία"

"Στην πλέον ριψοκίνδυνη επιλογή, από οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής άποψης, οδηγήθηκε ο κ. Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή προκηρύσσοντας δημοψήφισμα με δίλημμα το «Ναι» ή το «Οχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι εταίροι και την οποία η κυβέρνηση απορρίπτει επιλέγοντας τη ρήξη με τους εταίρους", γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Μπλόκο στον "Θάνατο" "

"Με το δημοψήφισμα χάλασε ο Τσίπρας τα σχέδια των δανειστών, που ήταν έτοιμοι να βάλουν λουκέτο Ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι οι δανειστές επέμειναν στη στάση τους αυτή και ότι ύστερα από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης κατέληξαν σε ένα τελεσίγραφο προς την ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό".

ΤΟ ΧΩΝΙ: ΟΧΙ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "σε μια ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία, οι Έλληνες θα αποφασίσουν την ερχόμενη Κυριακή αν θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια ή να συνεχίσουν να υποτάσσονται στα συμφέροντα της γερμανοκινούμενης Ευρώπης". 

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Βουλή ψήφισε ναι για τη μεγάλη νίκη του όχι

Μάλλον η μοναδική εφημερίδα που έχει, στην πρώτη της σελίδα, το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας, γι αυτό και αφιερώνουμε τη φωτογραφία της ανάρτησης. "Παράλληλες ραγδαίες εξελίξεις χθες: Στην Αθήνα η θυελλώδης συνεδρίαση της ελληνικής βουλής, ενώ στις Βρυξέλλες ένα δραματικό Γιούρογκρουπ. Μετά από σχεδόν 12 ώρες αντεγκλήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από την ελληνική βουλή πως «είμαστε αντιμέτωποι με την Ιστορία». «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κύριο Σόιμπλε και τον κύριο Ντάισελμπλουμ για να διαφυλάξουμε την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας». Έπειτα, υπερψηφίστηκε με 178 ψήφους υπέρ", γράφει η εφημερίδα. 

REAL NEWS: "Πολιτική κίνηση υψηλού ρίσκου!"

Η εφημερίδα αποκαλύπτει "το παρασκήνιο της δραματικής απόφασης για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου μετά το τελεσίγραφο των δανειστών" αλλά και το "πώς αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και πώς υποδέχθηκαν την απόφαση του πρωθυπουργού οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης".