"Τελειώσαμε! Από αύριο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, βάζουμε λουκέτο. Αφήνουμε στην ανεργία εκατοντάδες οικογένειες από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα"!

Ο συνομιλητής μου, γνωστός εξαγωγέας από τη Θεσσαλονίκη, που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας, είναι άνθρωπος ψύχραιμος και, σίγουρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί... μνημονιακός. Εξηγεί, όμως, με απλά λόγια, για ποιον λόγο, πολύ σύντομα ("αύριο" όπως λέει) κι άλλοι συνάνθρωποί μας θα οδηγηθούν στην ανεργία.

"Οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας ασχολούνται με την μεταποίηση -και, στη συνέχεια, την εξαγωγή. Δυστυχώς, η χώρα δεν παράγει ούτε ποιοτική συσκευασία προϊόντων και, ακόμη για κάτι τόσο απλό, οι επιχειρήσεις μας απευθύνονται στο εξωτερικό. Με το Capital Control, όμως, η προμήθεια πρώτων υλών από το εξωτερικό σταμάτησε".

-Και γιατί να μην ανοίξει μια ελληνική επιχείρηση του είδους;

"Κοροϊδεύεις, βέβαια... Σε αυτό το περιβάλλον πού θα βρεθούν τα κεφάλαια; Με τα... 60άρια από τα ΑΤΜ";

-Δεν είχατε ενεργές παραγγελίες;

"Ελάχιστες και γι αυτό δεν έχουμε βάλει, ακόμη, λουκέτο. Οι συνεργάτες μας εκτός Ελλάδος μας ζητούν, εδώ και καιρό, προκαταβολές και εγγυήσεις, λόγω της ασταθούς κατάστασης στο εξωτερικό. Κι εκεί που, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο αυτά είχαν σταματήσει, με το που κατάλαβαν πως θα πηγαίναμε σε εκλογές, το πράγμα ξαναφούντωσε -με εξωφρενικές απαιτήσεις".

-Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το... κακό είναι μικρό, μπροστά στα όσα υποφέρει η χώρα. ΟΚ, θα κλείσουν κάποιες εξαγωγικές επιχειρήσεις, θα μείνουν κάποιοι άνεργοι, αλλά αυτά έχει ένας οικονομικός πόλεμος, όπως αυτός που ζούμε...

"Δεν είναι καθόλου έτσι. Μιλάμε για εκατοντάδες οικογένειες που τρώνε ψωμί ως υπάλληλοι στις εξαγωγικές. Υπολόγισε, τώρα, πόσες εκατοντάδες οικογένειες τρώνε ψωμί από τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, βάλε και τους μεταφορείς και μπορείς να δεις όλη την εικόνα. Α! Να υπολογίσεις ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις -και οι εργαζόμενοι- δε θα πληρώσουν μία στο κράτος, για την εφορία, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές..."

-Μια που ήρθε ο λόγος στους μεταφορείς, αυτοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα;

"Καλά που δεν είναι εγκλωβισμένοι εκτός Ελλάδος, αλλά δε θα αργήσει κι αυτή η ώρα... Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- μετακινούνται με τις πιστωτικές τους κάρτες, που είναι ελληνικών τραπεζών. Οι κάρτες αυτές, αυτήν τη στιγμή, είναι άχρηστες εκτός συνόρων. Επίσης, χρειάζονται πάνω από 60 ευρώ την ημέρα, σε ρευστό, για να πληρώνουν διόδια. Από πού θα τα βρουν; Αυτοί που δεν ξεκίνησαν το ταξίδι τους, δε θα ξεκινήσουν ώσπου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αυτό σημαίνει καθυστερήσεις στις εξαγωγές και ρήτρες που πρέπει να πληρωθούν. Αυτοί που ξεκίνησαν και βρέθηκαν έξω την ώρα του Capital Control, κάνουν το... δικό τους κοντρόλ για να τους φθάσει το ρευστό να επιστρέψουν"!

Η φωτογραφία είναι από πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. του ΣΕΒΕ