Έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων της Ευρωζώνης ασκεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιρλανδική εφημερίδα «Irish Times».


Αφού αρχικά κάνει λόγο για «χαμένη ευκαιρία» να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, στη συνέχεια αναφέρεται στη δημοκρατική λειτουργία της Ευρωζώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: 

«Η Ευρωζώνη προχωράει με μυστηριώδεις τρόπους. Βαρυσήμαντες αποφάσεις υπογράφονται από υπουργούς Οικονομικών που παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά στις λεπτομέρειες των αποφάσεών τους, ενώ μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι παντοδύναμων θεσμών κλείνονται σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση που αγωνίζεται μόνη της. Φαίνεται λες και η Ευρώπη έχει αποφανθεί ότι οι εκλεγμένοι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να συλλάβουν το βάθος της τεχνικής λεπτομέρειας - καλύτερα να το αφήσουμε σε "ειδικούς" που αντιπροσωπεύουν τους θεσμούς και όχι τους λαούς. Είναι να απορεί κανείς πώς μια τέτοια διευθέτηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, πόσο μάλλον έστω και επιφανειακά δημοκρατική».