Οι κρίσιμες ώρες που απομένουν, ως το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, αναλύονται με κάθε τρόπο από τα πρωτοσέλιδα των σημερινών (Σάββατο 20 Ιουνίου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μύλος (ξανά) με το μετρό!

Η εφημερίδα επισημαίνει: "Μετρό στη Βενιζέλου, πάση θυσία, λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας! Ταυτόχρονα, εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκο Ξυδάκη, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη «έριξε στο τραπέζι» πρόταση περί κατάργησης του συγκεκριμένου σταθμού. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προτείνει την προς το παρόν παράκαμψη του σταθμού Βενιζέλου και τη συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του μετρό, έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα της δυνατότητας για μη απόσπαση των αρχαιοτήτων..."

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δημόσιο και ταμεία θυσία στην Τρόικα

Η εφημερίδα τονίζει: " Προτάσεις που συναγωνίζονται... επάξια εκείνες που είχε καταθέσει στους δανειστές μας η προηγούμενη κυβέρνηση υπέβαλε στο προχθεσινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμφανίστηκε μεν με προτάσεις... πιο μνημονιακές και από αυτές των υποστηρικτών των Μνημονίων, αλλά το έπραξε την ύστατη ώρα, είχε αποτέλεσμα να βρει τοίχο από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ανοιχτά για έλλειψη προτάσεων".

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Ήττα στην... παράταση επιδιώκουν οι δανειστές

Για το χάος με τα τραπεζικά μιλά η εφημερίδα: "Το αποκορύφωμα της εκβιαστικής τακτικής των δανειστών δεν ήταν τόσο το επίσημα διατυπωμένο διά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τελεσίγραφο «συμφωνία ή χρεοκοπία», όσο η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του μίνι bank run που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα. Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, στα ATM των τραπεζών της Αθήνας σχηματίζονταν αξιοσημείωτες ουρές, οι τραπεζοϋπάλληλοι ανατροφοδοτούσαν συνεχώς τα μηχανήματα, επιχειρήσεις ενημέρωναν το προσωπικό τους ότι καταβάλλουν μεν τη μισθοδοσία, αλλά είναι πιθανό οι εργαζόμενοι να μην μπορέσουν να την εισπράξουν, διευθυντικά στελέχη τραπεζών ενημέρωναν «εκλεκτούς» πελάτες για τις δυνατότητες «νόμιμης» μεταφοράς τους σε λογαριασμούς στο εξωτερικό", γράφει.

ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: Στο νήμα με τρία σενάρια - φωτιά

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στο νήμα βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, ενώ επικρατεί πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης αυτήν τη Δευτέρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γέροντας Ιωσήφ: Ο κόσμος θα χάσει τις καταθέσεις του

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "για την οικονομική κρίση στην Ελλάδε είπε τα εξής, ο γέροντας Ιωσήφ: 'Καλό θα είναι ο καθένας να φροντίσει να οικονομήσει τα αναγκαία για την oikc γένειά του.'.."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παγώνει για 2016 η αποκατάσταση συντάξεων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νεότερη και πλέον αντιλαϊκή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής θα ενεργοποιεί αυτόματες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων και σε μισθούς και συντάξεις, αν υπάρχει υπέρβαση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η πρόταση, που αποτελεί και κατεύθυνση της ΕΕ, έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πρότασης των 47 + 8 σελίδων".

ΕΣΤΙΑ: Πώς καταστρέφεται μία οικονομία-με συνταγή ΣΥΡΙΖΑ εντός πενταμήνου.

"Εντός των ήμερων συμπληρώνονται πέντε μήνες από τήν μοιραία εκείνη 25η Ιανουαρίου, κατά την οποία ό ελληνικός λαός ανέδειξε στην εξουσία τον Σύριζα, σέ συνεργασία μέ τούς ΑΝΕΛ, Ήρκεσε λοιπόν ένα πεντάμηνο γιά νά καταστραφεί ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι τότε στην ελληνική οικονομία", ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Η ΑΠΟΨΗ: Μπρος γκρεμός και... πίσω συμφωνία.

Η εφημερίδα τονίζει: "Σαββατοκύριακο έντονων πολιτικών διεργασιών ξεκινά από σήμερα το πρωί, με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη. Ο πρωθυπουργός πήρε αυτό που ήθελε –μια Σύνοδο Κορυφής αποκλειστικά για την Ελλάδα– και τη Δευτέρα θα κληθεί να δώσει τα πάντα για να σταματήσει η αιμορραγία της χώρας".

Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη δεν πέφτει στα βράχια

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "στην ανάγκη ενός "συμβιβασμού" μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα επικεντρώνονται οι προσπάθειες του συνόλου της ευρωπαϊκής ηγεσίας, βεβαίως και της ελληνικής, καθώς πλέον αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι το κόστος μιας ρήξης θα ήταν ανυπολόγιστο για όλους και θα έθετε εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό εγχείρημα".

H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Είναι πολλά τα λεφτά Ευρώπη.

"Παρά το κλίμα πανικού που επιχειρούν να δημιουργήσουν, οι δανειστές μάλλον θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο από τους Ελληνες για το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις αφού, παρά τα όσα λέγονται, οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες γι' αυτούς. To συμπέρασμα ανήκει στον έγκυρο βρετανικό Guardian και συμπίπτει με εκτιμήσεις και άλλων διεθνών ΜΜΕ και οικονομολόγων ότι το κόστος από ένα ενδεχόμενο Grexit θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης", γράφει η εφημερίδα.

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σκληρό τελεσίγραφο από Ε.Ε..

Η εφημερίδα τονίζει: "Η επιλογή που έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα είναι η επίτευξη συμφωνίας με βάση τις προτάσεις των θεσμών ή η χρεοκοπία, διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 26,5 δισ. ευρώ περιμένουν τη συμφωνία

Η εφημερίδα αναφέρεται στα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, χθες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ, του λεγόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) για την προγραμματική περίοδο 20142020. Υπογραμμίζει ότι ανέφερε πως "στις 6 Ιουλίου, οπότε και θα γίνει ανάλογη συνεδρίαση της επιτροπής στην Αθήνα, αναμένεται να δοθεί η τελική πληροφόρηση από την EE για ενεργοποίηση των προγραμμάτων".

Ο ΛΟΓΟΣ: Συμφωνία, ρήξη, παράταση

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: ΤΡΟΜΟχτύπημα με στόχο το χάος. Σχέδιο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. Σε κόκκινο συναγερμό η ελληνική αστυνομία

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Εκλογές αν μας πάνε σε ρήξη

Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην οποία υποστηρίζει ότι "οι εταίροι και δανειστές μας δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, να μπει σε μια αναπτυξιακή πορεία και να είναι συνεπής προς τις δανειακές υποχρεώσεις της. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν, πλέον, ως στόχο να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και έτσι να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό, εξωθώντας τον στην εξαθλίωση, διότι επέλεξε, μέσα από αδιαμφισβήτητες δημοκρατικές διαδικασίες, να πει "όχι" στη λιτότητα και να εμπιστευθεί την κυβερνητική εξουσία σε μια κατά βάση αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεργάζεται με το αντιμνημονιακό κόμμα, τους ΑΝΕΛ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αυτόματο «μαχαίρι» σε δημόσιες δαπάνες προτείνει η κυβέρνηση!

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Η ώρα του Τσίπρα. 

Η εφημερίδα βλέπει ότι "στην επιτάχυνση της δυναμικής που αναπύσσεται μεταξύ των θεσμών για εκλογίκευση των προτάσεων της νέας συμφωνίας επενδύει ο Αλέξης Tainpas, καθώς βλέπει ότι μετά την ένταση λόγω της άρνησης των απαράδεκτων όρων του πακέτου Γιούνκερ, τώρα αρχίζουν να γίνονται αποδεκτοί πιο προσγειωμένοι στόχοι".

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Συμφωνία ή Χάος

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το τεντωμένο σχοινί στο οποίο ακροβατούσαν μέχρι το βράδυ της πέμπτης κυβέρνηση και δανειστές έμοιαζε με Ψυχρό Πόλεμο. Οι εκατέρωθεν απειλές θύμιζαν το δόγμα MAD (Αμοιβαία Εξασφαλισμένη καταστροφή) της πυρηνικής ισορροπίας τρόμου. Αυτή βασίστηκε στη μακάβρια υπόθεση εργασίας ότι ένας πυρηνικός Αρμαγεδδών δεν είχε νόημα, γιατί στο τέλος δεν θα έμενε κανένας ζωντανός. Η απειλή της κυβέρνησης ότι δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα αν δεν υπάρξει συμφωνία οδήγησε σε ακόμη πιο μακάβρια σενάρια για το «Κουγκι» που θα προκαλούσε στην Ελλάδα και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μια ελληνική χρεοκοπία και τελικά σε μια έκτακτη Σύνοδο κορυφής".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 5 μέρες νηστεία το μήνα χαρίζουν χρόνια ζωής

"Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Φάτε λίγο λιγότερο! Τουλάχιστον αυτό δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, η οποία αποκάλυψε ότι αν υιοθετήσουμε μια διατροφή που μιμείται τη νηστεία θα επιβραδύνουμε τη γήρανση. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια δίαιατα έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσει τα βλαστικά κύτταρα και να προκαλέσει αναγεννητικές επιπτώσεις και ευεργετικές αλλαγές σε πολλούς παράγοντες κινδύνου για γήρανση και ασθένειες. Πέντε μέρες «νηστείας» κάθε μήνα φτάνουν", υποστηρίζει η εφημερίδα.

ESPRESSO WEEKEND: Αληθινή κόλαση για τη Μαργέτη

Στις νέες περιπέτειες που ζει η γυναίκα η οποία είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για συμμετοχή στη συμμορία των σατανιστών, αναφέρεται η εφημερίδα: "Η 38χρονη σήμερα μητέρα δύο παιδιών φαίνεται ότι ζει την αληθινή κόλαση και προσφεύγοντας στο Πρωτοδικείο της Αθήνας κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του εν διαστάσει συζύγου της για τη διατροφή των παιδιών τους, ηλικίας 5 και 11 ετών", γράφει.

ΚΟΝΤΡΑ NEWS: 30% Πρόστιμο σε όσους έχουν έξω καταθέσεις

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "όλοι οι επίμαχοι λογαριασμοί βρίσκονται πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κορυφαία στελέχη της οποίας διαδίδουν ότι θα προχωρήσουν σε δέσμευση τους, σε περίπτωση κατά την οποία δεν ολοκληρωθεί η αναμενόμενη συμφωνία με τη χώρα μας. Γι' αυτό ίσως είναι προτιμότερο, όλοι όσοι έχουν βγάλει έξω, και κυρίως παράνομα τα χρήματά τους, να τα φέρουν γρήγορα μέσα στη χώρα για να τα γλιτώσουν. Και αν δεν εμπιστεύονται ακόμη τις ελληνικές τράπεζες, είναι προτιμότερο να τα κρατήσουν στο σπίτι τους".

PRESS STAR WEEKEND: Το θησαυρό του μακαρίτη έψαχναν στους τάφους

Σύμφωνα με την εφημερίδα "συγκλονισμένοι είναι όλοι στα Πυργιώτικα Αργολίδας μετά το περιστατικό που έγινε γνωστό για δύο Βούλγαροθς που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω, τη στιγμή που προσπαθούσαν να ανοίξουν έναν τάφο για να κλέψουν κοσμήματα από νεκρή".

PRESS TIME: Στο έλεος των Γούκων

Η εφημερίδα υποστηρίζει: "Σε μια κοινωνία όπως n ελληνική, φαίνεται κλισέ n φράση «τοκογλύφοι πίνουν το αίμα απελπισμένων πολιτών».Ομως είναι μια πραγματικότητα που γίνεται πιο εφιαλτική από ιιστέ. Με δεδομένο οιι π δίψα των τοκογλύφων είναι ακόρεοιη και τον γιγαντιαίο πια αριθμό u\()()(i)ii(i)v ιιου ιιρσσφευγουν ot αυτούς, δεν είναι υπερβολή χα πουρεόποι παρατράπεζες πληρώνονται οε αίμα και σε δάκρυα, εκτός από ευρώ και περιουσιακά οιοιχεία. Οχι μόνο επειδή πολλές φορές οδηγούν ια θύματά τους στην αυτοκτονία, αλλά και επειδή δημιουργούν νέες ιάξεις απελπισμένων".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: Συμφωνία στην ...παράταση!

Η εφημερίδα γράφει: "Ύστατη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας oto «παρά πέντε» της 30ής Ιουνίου θα κάνουν Ελλάδα και θεσμοί στο έκτακτο Eurogroup και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτό, καθ' όλο το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει «πυρετός» επαφών του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ".

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Λύση στην παράταση

"Συγκαλείται εκτάκτως και το Eurogroup για να καταλήξει σης λεπτομέρειες της συμφωνίας. Καταρρέουν τα σενάρια τρό μου, επισημαίνει το Μαξίμου, την ώρα που οι θεσμοί επιμένουν ότι είτε θα έχουμε συμβιβασμό είτε η Ελλάδα θα βρεθεί σε τροχιά εξόδου από το ευρώ", γράφει η εφημερίδα.

Η ΑΞΙΑ: Μεσαίωνας ή Αναγέννηση;

"Ο «εφιάλτης στον δρόμο με τις... δραχμές». Τράπεζες, επιχειρήσεις, οίκοι εκκαθάρισης, δικηγορικά γραφεία, ακόμα και κεντρικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια ετοιμότητας για αυτό που έως πρότινος φάνταζε αδιανόητο. Για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", επισημαίνει η εφημερίδα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οι 3 όροι της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών ώστε να διαμορφωθεί μια ελάχιστη βάση για συμφωνία τη Δευτέρα, με τους δανειστές να πιέζουν ασφυκτικά για νέες αξιόπιστες προτάσεις από την Αθήνα που θα συνοδεύονται με υπαναχωρήσεις από τις «κόκκινες» γραμμές κυρίως όσον αφορά τις συντάξεις και τις εισπράξεις του ΦΠΑ".

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Ιδού τι θα συμβεί την επομένη της ρήξης.

"Μια Ελλάδα χωρίς συμφωνία θα είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. Το «σοκ» που θα υποστούν οικονομία και κοινωνία θα είναι πολύ ισχυρότερο από την καταστροφή που ήδη βιώνουν", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:  Ύστατες προσπάθειες.

Η εφημερίδα επισημαίνει: "Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο βρίσκονται από χθες σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την προσέγγιση των θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, που θα πάρουν τη σκυτάλη οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην κρισιμότερη συνεδρίαση για τη χώρα μας από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε από χθες έναν πρώτο γύ ρο επαφών με ηγέτες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωζώνη".

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ύστατη ευκαιρία για συμφωνία το Eurogroup της Δευτέρας

"Πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη ενόψει του Eurogroup και της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, με τους εταίρους να προειδοποιούν ότι είναι η ύστατη ευκαιρία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται η εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι τον Δεκέμβριο", γράφει η εφημερίδα.

AGRENDA: Οργή για το πλιάτσικο στους αγρούς

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με το όπλο παρά πόδας ξαγρυπνούν οι αγρότες στην ύπαιθρο, σε μια προσπάθεια να προστατέψουν us περιουσίες τους από τη δράση κυκλωμάτων που ρημάζουν αποθήκες, εγκαταστάσεις, χωράφια, μονάδες και κάθε είδους αγροτική υποδομή".