Δεν χρησιμοποίησε, βέβαια, αυτές τις λέξεις, αλλά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είπε πως κατηγορεί «τους Έλληνες (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) ότι δεν μεταφέρουν επακριβώς τα λόγια μου»!


«Η ελληνική κυβέρνηση παραπλανά τους Έλληνες ψηφοφόρους σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών» συνέχισε. «Η συζήτηση για την Ελλάδα θα ήταν καλύτερη, εάν η κυβέρνηση έλεγε επακριβώς τι προτείνει η Κομισιόν» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της ήπιας περικοπής των δαπανών για την εθνική άμυνα.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι από την Κυριακή το βράδυ και μετά δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση, με ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και συνέχισε λέγοντας ότι ίσως πράγματι τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας υποφέρουν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους, λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστούν.

«Αποφάσισα να σταματήσω να διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα, γιατί οι διαπραγματεύσεις, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούν πουθενά» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε από τον Σακελλαρίδη

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή των σημερινών δηλώσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ:

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».

Επίθεση και από τον Μ. Σουλτς

Λίγο αργότερα, με δηλώσεις του στον Σπίγκελ, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι "μπορεί να οργίζομαι με τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά στην πολιτική πρέπει να κρίνει κάποιος εκ του αποτελέσματος".

Ζητά από τον Αλ. Τσίπρα να συνεναίσει "στη δίκαιη προσφορά που του έγινε. Αν δεν το κάνει, αμαρτάνει έναντι του λαού του  και των λαών της Ευρώπης"!