Περιοδεία στις περιοχές του μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων και της Πλατείας Χρηματιστηρίου, οι οποίες βρίσκονται υπό ανάπλαση, καθώς και στην περιοχή της οδού Αισώπου, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.


Ο δήμαρχος ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, καθώς και για την πορεία των εργασιών στις τρεις περιοχές, όπου ο δήμος υλοποιεί αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας.

Στην περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων ο δήμος έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου, ο οποίος περιλαμβάνει τη βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο, καθώς και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ. Το έργο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,1 εκ. ευρώ και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%, στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων της περιοχής, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO, αλλά και τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής με παρεμβάσεις, όπως δημιουργία πεζοδρόμων και τοποθέτηση νέων φωτιστικών. 



Υπολείπονται οι εργασίες τοποθέτησης του μηχανολογικού εξοπλισμού, του σιντριβανιού στην Πλατεία Πυλώνα και η ολοκλήρωση των εργασιών πρασίνου.

«Στόχος είναι να συνδεθεί το έργο με τη ρωμαϊκή αγορά, για να συνεχιστεί ο αρχαιολογικός περίπατος, ενώ οι παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα αναδείξει ακόμη περισσότερο την περιοχή. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται η αισθητική της γειτονιάς και πιστεύω ότι σε επόμενη φάση θα μπορέσουμε να συνδράμουμε, ώστε να αναπλαστούν και οι όψεις των γύρω κτιρίων. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι να αγκαλιάσουν οι κάτοικοι την περιοχή και να φροντίσουν ώστε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση», τόνισε ο δήμαρχος.

Στην Αισώπου, η ανάπλαση της οποίας έχει ολοκληρωθεί, οι παρεμβάσεις προϋπολογισμού 1,49 εκ. ευρώ έγιναν σε όλη την έκταση που περικλείεται από τις οδούς Μοναστηρίου, 26ης Οκτωβρίου, Αναγεννήσεως, Καζαντζάκη και Ταντάλου. 

Τσάινα τάουν ονειρεύεται ο δήμαρχος



Το έργο περιελάμβανε τον επανασχεδιασμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των πεζών, την αναδιάρθρωση των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού και την εγκατάσταση νέου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (LED) σε συγκεκριμένες οδούς, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, την εξασφάλιση άνετης και ασφαλούς κυκλοφορίας των πεζών και τη διευκόλυνση κάθε είδους δραστηριότητας κατά μήκος των οδικών αξόνων. 

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης, στόχος του Δήμου είναι να μετεξελιχθεί η περιοχή σε China Town της Θεσσαλονίκης. «Θα συζητήσουμε με το σύλλογο των Κινέζων εμπόρων για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής. Γιατί πλέον είναι υποχρέωση δική τους να τη βελτιώσουν και να της δώσουν ξεχωριστό χρώμα», δήλωσε ο Δήμαρχος.

Και... νέα Λαδάδικα



Στην Πλατεία Χρηματιστηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση συνολικής έκτασης 110 στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Εγνατίας, Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου. Στην περιοχή διαμορφώνεται πλέγμα πεζοδρόμων με παράλληλη αναβάθμιση του πρασίνου. 

Το έργο συμβατικής δαπάνης 2,9 εκ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί κατά τα 2/3, ενώ απομένει η ανάπλαση των οδών Ι. Δραγούμη, Ερμού, Φράγκων, καθώς και των δυο πλατειών. 

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος εξετάζει όλους τους δυνατούς τρόπους ώστε να μη σταματήσει το έργο, το οποίο, διαβεβαίωσε, δεν πρόκειται να μείνει ημιτελές. Επίσης, επισήμανε ότι η ανάπλαση δεν αφορά μόνο τη διαμόρφωση δρόμων και πεζοδρομίων, αλλά και την αναβάθμιση των χρήσεων. 



«Ο Φραγκομαχαλάς έχει πολλά παλιά κτίρια, τα οποία είναι ουσιαστικά εγκαταλειμμένα και μπορούν να αξιοποιηθούν για κατοικίες, γραφεία ή εργαστήρια, ώστε να μη γίνει η περιοχή όπως τα Λαδάδικα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μπουτάρης υποσρήριξε πως η Διοίκηση του Δήμου εξετάζει σοβαρά το ζήτημα της χρήσης όλων των περιοχών στις οποίες έχουν γίνει αναπλάσεις, έτσι ώστε να μην καταληφθούν από τραπεζοκαθίσματα.