Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα, Κυριακή, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να αποφασίσει για την πορεία που θα ακολουθηθεί καθώς η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο μετέχουν τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι 19 διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, λαμβάνει μεταξύ άλλων τις αποφάσεις για τη διατήρηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω έκτακτων δανείων.

Ο... καλός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει στις 30 Ιουνίου τη δόση του δανείου της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο Βαλς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διακόψει τη στήριξη, για να το πω αλλιώς».

«Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που υποφέρει», σημείωσε ο Βαλς. «Ας μην προσθέτουμε δεινά στον ελληνικό λαό. Η ΕΚΤ πρέπει με ανεξάρτητο τρόπο να αναλάβει τις ευθύνες της. Μια οικονομική στήριξη τις επόμενες ημέρες είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητη», εκτίμησε.


«Δεν μπορώ να παραιτηθώ και να αφήσω την Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη πρέπει να βρούμε μια λύση», κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο... κακός

«Από τους Έλληνες εξαρτάται» το εάν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη, «αλλά είναι σαφές ότι με αυτή την πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία προκαλεί σύγχυση, έγινε πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του νωρίτερα στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, πρόσθεσε πάντως ότι δεν μπορεί να πει ότι έρχεται ένα Grexit.

«Το ότι ξαφνικά μια κυβέρνηση σηκώνεται και φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι ήταν μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφού η Καγκελάριος και πολλοί άλλοι έκαναν απεριόριστη προσπάθεια και στην πατρίδα του κάνει ακριβώς το αντίθετο, αυτό δεν προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά είναι και θλιβερό», δήλωσε και τόνισε ότι οι τραπεζικοί ειδικοί και η ΕΚΤ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα ως την Δευτέρα.


«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε με έμφαση ότι δεν θα συμβουλεύσει στον ελληνικό λαό την αποδοχή του προγράμματος. Φανταστείτε ο ελληνικός λαός να ψηφίσει εναντίον της ψήφου της κυβέρνησής του. Τότε εμείς θα πρέπει να πούμε στον δικό μας λαό και στο δικό μας κοινοβούλιο, "τώρα θα εμπιστευθούμε ότι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, άρα η κυβέρνηση, θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως μόλις εισηγήθηκαν στον λαό τους να μην δεχθεί". Αυτό δεν αποτελεί βάση για αποφάσεις εις βάρος των φορολογουμένων άλλων χωρών», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι μια χρεοκοπία δεν προκαλεί ανεξέλεγκτο κίνδυνο για τον γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ και η Ευρωζώνη, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να καταστεί πειστικά σαφές ότι είναι σταθερή.

Και ο... άσχημος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να τερματίσει την έκτακτη παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο "καλά πληροφορημένες" πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

"Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή, από το να κηρύξει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή καθιέρωσης capital controls", φέρεται να δηλώνει η εν λόγω πηγή στον δημοσιογράφο του BBC, Robert Peston.

Με την Ελλάδα να μη συμμετέχει πια σε κάποιο επίσημο πρόγραμμα διάσωσης, φαίνεται αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να επεκτείνει τις πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, διότι η φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου θα τεθεί εν αμφιβόλω, και η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του κράτους.

Η προοπτική να υποχρεωθούν να παραμείνουν κλειστές αύριο οι ελληνικές τράπεζες ή -αν δεν κλείσουν- να υποστούν ένα καταστροφικό bank run, αποτελεί το πιο επώδυνο επεισόδιο της ελληνικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, η οποία ξέσπασε το 2009, συνεχίζει ο αρθρογράφος. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ακεραιότητα της ευρωζώνης, από τη δημιουργία της το 1999.


Ο οικονομικός συντάκτης του BBC σχολιάζει, επίσης, πως αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί να κλείσει τις τράπεζες, η ΕΚΤ -ως εποπτεύουσα τις τράπεζες της Ευρωζώνης- μπορεί να ζητήσει το κλείσιμο όλων των υποκαταστημάτων των ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται εκτός Ελλάδος, προκειμένου να διαφυλάξουν ρευστότητα.