Καθυστέρηση πληρωμών ως το μοναδικό όπλο της ελληνικής κυβέρνησης πρότεινε από την Θεσσαλονίκη το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.


Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα του, το Ράδιο Θεσσαλονίκη, μιλώντας σε εκδήλωση του «Κόκκινου Δικτύου» με θέμα «η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μηλιός τόνισε, χαρακτηριστικά:  «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές. Γιατί δεν γίνεται μία καθυστέρηση πληρωμών τώρα. Αφού το ξέρουμε, το βλέπουμε, αυτός είναι ο μηχανισμός του εκβιασμού. Κι αυτός ήταν πάντα. Και δεν αρκούν οι προφορικές διαβεβαιώσεις, αν υπήρξαν τέτοιες, ότι υπογράψτε ότι θέλουμε και μετά θα σας δώσουμε κάποια χρήματα. Δεν υπάρχει άλλο όπλο».

Ο κ. Μηλιός υποστήριξε ότι αυτή η λύση έπρεπε να υιοθετηθεί από την αρχή σημειώνοντας πως οι επιπτώσεις θα ήταν μικρές . 

Παραδέχτηκε ότι «στις 22 Ιουνίου υπάρχει ένα πρόβλημα, διότι πρέπει να πληρωθούν 3,5 δισεκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ο πρώην υπεύθυνος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αρκετές φορές αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών και τις πολιτικές του υπουργείου, χωρίς, πάντως, να τον κατονομάσει. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως δεν υπήρξε κανένα όφελος στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κυρίως για το θέμα της ρευστότητας»,

Σχολίασε πως το επιτελείο που χειρίστηκε την διαπραγμάτευση στο ΥΠΟΙΚ δεν γνώριζε την διαβούλευση που είχε κάνει προεκλογικά ο τομέας Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πως οι προεκλογικές επεξεργασίες του "μπήκαν στο περιθώριο" και "πέρασαν μπροστά άλλες".

Λάσκος: Προβλέπω πως δεν θα υπάρξει συμφωνία

Παρών, στην ίδια εκδήλωση και το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Λάσκος, ο οποίος ήταν, σαφώς, απαισιόδοξος.

Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τα χαρακτηριστικά που αποφάσισε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα - καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις - αναδιάρθρωση του χρέους - ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες).

Ο κ. Λάσκος τόνισε και αυτός πως μια αθέτηση πληρωμών άμεσα είναι επιλογή, ζητώντας να μην υπάρχει δραματοποίηση των πραγμάτων. «Δεν είναι η καταστροφή του κόσμου. Είναι ένα όπλο. Δεν πρέπει να δραματοποιούνται επιλογές όπως το capital control ή το εναλλακτικό νόμισμα» ανέφερε.

Έκανε και αυτός αυτοκριτική για το τι δεν είχε διασφαλιστεί στις 20 Φεβρουαρίου. Έκανε λόγο για «επώδυνο συμβιβασμό γιατί δεν είχε διασφαλιστεί η ρευστότητα, γιατί ο χρόνος δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση που θέλαμε».

Μαρία Μπόλαρη: Πρόγραμμα ρήξης με νέα λαϊκή εντολή

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου έκανε και η Μαρία Μπόλαρη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής.

«Αναλαβαμε την ευθύνη μη μονομερών ενεργειών. Αντ αυτού δεν πήραμε τίποτα. Ούτε χαλάρωση ρευστότητας. Υποχρεώθηκαμε σε βήμα σημειωτόν», υποστήριξε.

Κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση: «Θέλουν να υποσκάψουν τις κόκκινες γραμμές. Απάντηση είναι η επιστροφή στο πρόγραμμα της Αριστεράς», είπε χαρακτηριστικά.