Την πιστοποίηση της «σημαντικής προόδου» που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ως στόχο της κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup.


Για το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης να μην είναι τα επιθυμητά, είπε ότι δεν υπάρχει plan b «από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και σήμερα δεν τελειώνει τίποτα».

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως «δεν συμφέρει κανέναν η κωλυσιεργία» και πως όσο το συντομότερο επέλεθει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία τόσο το καλύτερο θα είναι για όλες τις πλευρές.

Ερωτηθείς αν αύριο θα αποπληρωθεί κανονικά μια ακόμη δόση στο ΔΝΤ, επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να καλύπτει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό».

Σχετικά με το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η λαϊκή εντολή
«Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, αντιθέτως πιστεύει ότι η λαϊκή βούληση είναι σύμμαχός της σε αυτήν τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις:

  • Για την είσοδο των εργαζόμενων στην ΕΡΤ: Να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία, ώστε η ΕΡΤ να λειτουργήσει με πλουραλισμό και με τρόπο δημοκρατικό.
  • Για την απόφαση της ΚΕΔΕ να μην δώσουν οι δήμοι αποθεματικά και διαθέσιμα: Ο κάθε δήμαρχος μπορεί να κατανοήσει την ευθύνη του σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.
  • Για τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ: Να μην προδικάσουμε τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ το 2015. Ποιο το νόημα να τοποθετηθούμε σε ένα θέμα της διαπραγμάτευσης,όταν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;
  • Για τις σχέσεις κυβέρνησης - Στουρνάρα: Θέλουμε και επιδιώκουμε μια σχέση συνεργασίας με την ΤτΕ που θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Ζήτημα της ΤτΕ είναι να υπερασπιστεί και την ανεξαρτησία της και την αξιοπιστία της.