Για να κλείσει σωστά η διαπραγμάτευση, απαιτείται εμείς να αλλάξουμε ήθη και έθιμα και οι δανειστές να αποδεχθούν ότι η μνημονιακή λογική απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο.



Αυτό επεσήμανε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι «η μεγάλη, μακρά, επίπονη διαπραγμάτευση πλησιάζει στην συμφωνία» η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά και το Μεσοπρόθεσμο πλάνο για την περίοδο 2015-2019. Από μόνη της η ανακοίνωση μιας τέτοιας συμφωνίας όπως είπε, θα αρκούσε για να περάσουμε σε μια νέα, ελπιδοφόρα εποχή.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη είναι αλληλοαναιρούμενοι. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να τεθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία θα ξεκλείδωνε το μεταρρυθμιστικό κίνημα που χρειάζεται η χώρα σε τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας.