Στη συμφωνία με τους δανειστές αναφέρονται οι περισσότεροι πρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι των σημερινών (Κυριακή 24 Μαΐου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: Κραχ στην αγορά λόγω... αβεβαιότητας. 

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα "διπλασιάστηκαν τα λουκέτα σε τρεις μήνες" στη Θεσσαλονίκη. Και προσθέτει: " Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο μετρά 179 εγγραφές και 259 διαγραφές επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο. Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα οποία η κρίση «εξαφανίζει» καθημερινά τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 538 από την αρχή του τρέχοντος έτους. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 400 εμπορικά ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, παραμένουν αδιάθετα για περισσότερο από τρεις μήνες".

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το κλειδί του ΔΝΤ και τα σκληρά παζάρια στο παρασκήνιο. 

Η εφημερίδα γράφει: "Στην κόψη τoy ξυραφιου, ενώ αμφότερες οι πλευρές δηλώνουν δημοσίως μάλιστα ότι αναζητούν αμοιβαία επωφελή συμφωνία, βρίσκεται η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί με σειρά πρωτοβουλιών να εντοπίσει μέχρι το τέλος του Μάη το «κλειδί» της λύσης στο ελληνικό ζήτημα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Απόφαση της παγκόσμιας διακυβέρνησης η γενοκτονία των Ελλήνων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχει σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε "Ισλαμική Τζαμαχίρια" κι αναρωτιέται αν "υπάρχει καλύτερη συγκυρία, αν θέλει κάποιος, να προκαλέσει πυρκαγιά στα Βαλκάνια και την Ελλάδα";

Η ΑΥΓΗ: Εντολή για συμφωνία με τήρηση κόκκινων γραμμών. 

H εφημερίδα δημοσιεύει το πολιτικό βαρόμετρο Μαΐου της Public Issue (πρόκειται για δημοσκόπηση που διεξάγεται για την "Αυγή"), το οποίο δείχνει: ΣΥΡΙΖΑ 48,5% - ΝΔ 21%.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σύνταξη με 12 έτη ασφάλισης πριν από τα 60. 

Η εφημερίδα δημοσιεύει οδηγό για όλα τα ταμεία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για το πώς μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη με μόλις 12 έτη ασφάλισης και, μάλιστα, πριν τα 60. Too good to be true...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φορτώνουν μέτρα για να κλείσει η συμφωνία. 

"Μετά τον βαρύ ΦΠΑ, χαράτσι στις τραπεζικές συναλλαγές και φόρος σε 500 επιχειρήσεις" γράφει η εφημερίδα και προσθέτει: "Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πιο κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και με την οικονομία στο «κόκκινο», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Αφού καλλιέργησε ψευδαισθήσεις, τόσο στους πολίτες, προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία, όσο και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, για να χαϊδέψει τα αφτιά των ακραίων που αυτές εκφράζουν, και καθώς δημιούργησε ο ίδιος πολιτικούς παράγοντες τους οποίους διαπιστώνει ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί, όπως για παράδειγμα την Πρόεδρο της Βουλής, καλείται τώρα ουσιαστικά να λύσει ένα «γόρδιο δεσμό»".

Η ΕΠΟΧΗ: Διαπραγματευόμαστε αλλά προχωράμε. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στη Ρίγα αναδείχθηκε η πολιτική διάσταση του ελληνικού προβλήματος, όσο κι αν οι κ. Μέρκελ και Ολάντ παρέπεμπαν στο δια ταύτα, στους θεσμούς και τις συζητήσεις της Ομάδας των Βρυξελλών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φόροι και στάση πληρωμών αντί για μεταρρυθμίσεις. 

H εφημερίδα τονίζει: "Το ελληνικό Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών. Χρωστά σε προμηθευτές του πάνω από 4,4 δισ. ευρώ, αργεί να επιστρέψει φόρους έως και 4 χρόνια, ενώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο το επιπλέον «φέσι» που έριξε στην αγορά υπολογίζεται σε 717 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ποσό που χρωστούσε στα τέλη του 2014. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αποφυγή αλλαγών σε εργασιακό και ασφαλιστικό οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των εισπρακτικών μέτρων".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Νάρκη με τον ΦΠΑ. 

"Καταιγίδα ακρίβειας φέρνουν οι νέοι συντελεστές" επισημαίνει η εφημερίδα και τονίζει: "Είτε εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει υποβάλει η κυβέρνηση είτε υπερισχύσει η άποψη των δανειστών, έρχονιαι αυξήσει σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εισιτήρια ΜΜΜ, κόμιστρα ταξί και σε πλήθοβ άλλων υπηρεσιών και προϊόντων".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συγκυβέρνηση-Ευρωζώνη-ΔΝΤ: "Ρεαλιστική συμφωνία" που θα πληρώσει ο λαός

H εφημερίδα υποστηρίζει: "Σε επίθεση ενάντια στο λαϊκό εισόδημα εξελίσσεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ). Η «επόμενη μέρα», αποδεικνύεται σπαρμένη από νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται να συμπληρώσουν αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου. Στο επίπεδο του λεγόμενου «Brussels Group», η ατζέντα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει τα ζητήματα του ΦΠΑ, τα Εργασιακά, το Συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, σε συνδυασμό με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα κ.ά.".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Kontra news: Το σχέδιο για "αντίο" Σαμαρά. 

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "η "δημογεροντία" αναλαμβάνει για μια ακόμα φορά δράση για αλλαγή ηγεσίας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Απειλή Grexit για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Η εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο της Κομισιόν με το οποίο η Επιτροπή ζητά στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στην διακοπή των εργασιών κατασκευής του μετρό, "από το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών, προειδοποιώντας ότι θα ζητήσει να επιστραφούν τα εκατοντάδες εκ. ευρώ που δόθηκαν ως τώρα από κοινοτικά κονδύλια. Παράλληλα, στέλνει κλιμάκιο στη Θεσσαλονίκη, για επιτόπιο έλεγχο".

Ο ΛΟΓΟΣ: Τέλος στο αυτόφωρο για χρέη έως 50.000 ευρώ

Η εφημερίδα προβάλει την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του σχετικού νόμου, ώστε να σταματήσουν οι συλλήψεις και οι προσαγωγές στο Αυτόφωρο όσων -κυρίως- επιχειρηματιών χρωστούν ως 50.000 ευρώ. Να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου; Ας σκεφτούμε ποιοι είναι αυτοί -εκτός κάποιων φτωχοδιαβόλων- και πώς θα βοηθηθούν κάποιοι επιχειρηματίες σε ειδικούς τομείς, να χρωστούν μερικούς μήνες μισθών στο προσωπικό τους...

ΠΡΙΝ: Όλο και πιο κοντά μνημονιακή συμφωνία

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Εφιάλτης: Ευρωδραχμή με 40% υποτίμηση και μόνιμο ΔΝΤ. 

Η εφημερίδα εξηγεί "τι σημαίνει ρήξη και μη υποταγή" κατά την άποψή της και λέει: "Το παράλληλο νόμισμα θα δυσκολέψει αφάνταστα την εξυπηρέτηση του ήδη συσσωρευμένου δυσθεώρητου δημόσιου χρέους που είναι σκαρφαλωμένο στα 320 δισ. και -με τη νέα ισοτιμία- θα χρειάζεται για να εξυπηρετηθεί σχεδόν 450 δισ. «ευρωδραχμών». Το χειρότερο όλων, ωστόσο, θα είναι, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ότι «η Ελλάδα θα μπει σε μια διηνεκή μνημονιακή μέγγενη», αφού «η εγγύηση της κλειδωμένης ισοτιμίας του νέου νομίσματος -που απαιτείται για να μην υποτιμάται διαρκώς- δεν μπορεί παρά να γίνει με ένα μνημόνιο, την εφαρμογή του οποίου ο μόνος διεθνής οργανισμός που μπορεί να αναλάβει είναι το ΔΝΤ»".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Οριζόντιοι φόροι αντί περικοπών. Πρώτη φορά Αριστερά

Η εφημερίδα γράφει: "Αντί η κυβέρνηση να προσανατολιστεί σε περιστολή δαπανών στον σπάταλο δημόσιο τομέα, επιλέγει οριζόντια φοροκαταιγίδα για όλους, για να προστατεύσει το εκλογικό της πελατολόγιο".

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Στροφή ή ναυάγιο. 

"Σε συμπληγάδες ο Πρωθυπουργός μετά την ψυχρολουσία της Ρίγας" γράφει η εφημερίδα. Και προσθέτει: "Κάτω από εξαιρετικά ασφυκτικές πιέσεις η κυβέρνηση καλείται να κάνει υποχωρήσεις και να κλείσει μια συμφωνία με τους πιστωτές. Αν και όλοι αναγνωρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές χαρακτηρίζεται ακόμη μεγάλη". Μάλιστα, επισημαίνει: " ΕΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ πιέζουν για συμφωνία - Τελειώνουν χρόνος και χρήματα - Σε σκληρή γραμμή ο κ. Τσίπρας - «Εχθροί» Σόιμπλε, ΜΜΕ και... Ζωή".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Οργή κατά ΔΝΤ και Σόιμπλε. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο αυτοί παράγοντες "υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις για να μπλοκάρουν τη συμφωνία".

ΤΟ ΧΩΝΙ: Φουλ της Ρίγα με άσους

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι "η συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε με Μέρκελ και Ολάντ την πολίτικη απόφαση να βρεθεί λύση. Ταυτόχρονα, οδηγεί τις εξελίξεις, έχοντας θέσει ουσιαστικά ως ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων την 5η Ιουνίου (επόμενη δόση στο ΔΝΤ). Για αυτό τελευταία τονίζει το θέμα της αναδιάρθωσης του χρέους. Πάει να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί την τελευταία στιγμή".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Μυστικό της φύσης προστατεύει τις γυναίκες

"Το χαμομήλι βοηθάει τις γυναίκες να ζουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το δημοφιλές ρόφημα συνδέθηκε με 29% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες και ασθένειες. Άσχημα νέα όμως για τους άνδρες, γιατί οι θετικές επιδράσεις του χαμομηλιού δεν φαίνεται να ισχύουν για αυτούς, για άγνωστους λόγους", γράφει η εφημερίδα. 

REAL NEWS: «Ψηφίστε τη συμφωνία! Αλλιώς στήνω κάλπες». 

H εφημερίδα που, τελευταία, "χαϊδεύει" ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας λέει σε συνομιλητές του: "εκλογές με λίστα και αποκλεισμό όσων δεν πειθαρχήσουν σκέφτεται ο Πρωθυπουργός εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ δεν κερδίσουν την κρίσιμη μάχη στη Βουλή και απαιτηθεί η στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης".