efimerides_20150407_105635.jpg

Με τη διαπραγμάτευση ασχολούνται στην πλειοψηφία τους, σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2015, στα βασικά θέματά τους, οι εφημερίδες. Υπάρχουν και εξαιρέσεις (κάποιες είναι πιο γραφικές κι από το Πήλιο).

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κόκκινο ένα στα τρία στεγαστικά

Σύμφωνα με την εφημερίδα “πάνω από 30% έχουν εκτοξευτεί τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο ξεπερνώντας ακόμη και το 50%, αν προστεθούν και τα στεγαστικά δάνεια που εξυπηρετούνται μερικώς από τους δανειολήπτες. Περίπου 250 αιτήσεις κατατίθενται κάθε μήνα από τον Ιανουάριο στο Ειρηνοδικείο προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Από το 2010 έχουν προσφύγει συνολικά 18.853 Θεσσαλονικείς”!

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Τα μυστικά email για ασφαλιστικό και ΦΠΑ

Η εφημερίδα αποκαλύπτει το περιεχόμενο των απόρρητων αναφορών μεταξύ Αθήνας και Θεσμών. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στις ηλεκτρονικές επιστολές του ΔΝΤ αποτυπώνονται τα σημεία σύγκλισης σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, τα «κόκκινα» δάνεια και η φορολογική διοίκηση, καθώς και οι αποστάσεις σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. Ειδικά για το τελευταίο, η ελληνική πλευρά απάντησε ότι το αίτημα για περικοπές στις συντάξεις βασίζεται σε υπολογισμούς με λάθος στοιχεία...

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πειραιώς Σεραφείμ: Σιωνιστικό σχέδιο ισλαμοποίησης της Ελλάδας

Μερικές φορές είναι καλύτερο να μασάς…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκληρό μνημόνιο ή ρήξη και χρεοκοπία

“Οι μπλόφες τελείωσαν, όπως και τα λεφτά, και η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να επιλέξει ή ένα νέο Μνημόνιο που θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα λιτότητας ή την ακραία σύγκρουση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το Graccident. Ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και το εκρηκτικό εσωκομματικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασκούν σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και «κοιτάζουν» προς τη ρήξη. Μια συμφωνία με τους πιστωτές προϋποθέτει την εγκατάλειψη όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων και τη λήψη σκληρών φορολογικών, δημοσιονομικών μέτρων, όμως η αποτυχία στη διαπραγμάτευση θα σημάνει χρεοκοπία”, γράφειη εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ: Το νέο πανεπιστήμιο

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι “στα χέρια της πανεπιστημιακής κοινότητας περνά το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που τίθεται σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και φέρνει στο φως της επικαιρότητας η "Αυγή". Με τις ρυθμίσεις καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Παλαιοί ασφαλισμένοι: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο γνωστό της στιλ η εφημερίδα, δίνει συμβουλές για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Η ΕΠΟΧΗ: Επιμονή στις κόκκινες γραμμές

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, επιμένει στη λύση χωρίς νέες υποχωρήσεις.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιστολές και απειλές Αθήνας σε ΔΝΤ και ΕΕ

Όπως γράφει η εφημερίδα “σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας, στις 8 Μαΐου, με επιστολή του προς τους επικεφαλής των θεσμών προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 740 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου, τους αποκαλυπτικούς διαλόγους του οποίου δημοσιεύει σήμερα η «Κ»”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ώρες αγωνίας

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “ιδρώνει το Μαξίμου να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή χωρίς να πέσει στην ανάγκη της αντιπολίτευσης και δίχως πολλές «διαρροές»”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο  λαός σε ετοιμότητα απέναντι σε νέα αντιλαϊκή συμφωνία

Σύμφωνα με την εφημερίδα “όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της συγκυβέρνησης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι στα σκαριά. Συμφωνία που θα περιέχει παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα σε φορολογία, Ασφαλιστικό, Εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις. Αντιλαϊκά δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, ύψους 16 δισ. ευρώ, που θα ξετυλιχτούν στη διετία 2015 – 2016”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πωλείται;

Άλλη μία πρωτοτυπία από την εφημερίδα: Ρωτάει τους αναγνώστες της αν πωλούνται το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Αυτά στην πρώτη σελίδα. Ελπίζουμε το ρεπορτάζ να έχει και τις απαντήσεις…

Ο ΛΟΓΟΣ: Αντίστροφη μέτρηση

Στις πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν αύριο αναφέρεται η εφημερίδα.

ΠΡΙΝ: Οι κόκκινες γραμμές έχουν γίνει, ήδη, ροζ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “υπάρχει άλλος δρόμος, χωρίς μνημόνιο – χρέος και έξω από το ευρώ και την ΕΕ”.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Πάρτε δρόμο απ’ το ευρώ

“To καταχθόνιο σχέδιο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη φαίνεται να δρομολογεί εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επαναφέρει παλαιότερες προτάσεις του για «φιλική» αποχώρηση από το κοινό νόμισμα με αντάλλαγμα χρηματοδοτική στήριξη από τους εταίρους και περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις μέχρι να ολοκληρωθεί η νομισματική αλλαγή” ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Γιατί η αριστερά δε “χωράει” στον δυτικό κόσμο

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι “ασύμβατος ο κρατισμός και η αριστερή ουτοπία με το ρεαλιστικό παγκοσμιοποιημένο σύστημα του δυτικού κόσμου”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τσίπρας καλεί Ουάσιγκτον

“Την περασμένη Κυριακή το βράδυ, Λίγο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας και δύο ημέρες προτού λήξει η προθεσμία πληρωμής του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, κάλεσε στο τηλέφωνο τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λου για να του πει ότι «η Ελλάδα δεν θα πληρώσει στο ΔΝΤ τη δόση των 750 εκατ. ευρώ». Παντού σήμανε συναγερμός. Η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Πόλεμος ΔΝΤ Γερμανίας με θύμα την Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “τη γερμανική παντοκρατορία, που έχει επιβληθεί μέσα από την οικονομική κυριαρχία, με την οποία το Βερολίνο έχει αποκτήσει και την πολιτική κυριαρχία, επιχειρεί να ανατρέψει η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη μέσω του ΔΝΤ”…

ΤΟ ΧΩΝΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ανάπτυξη ή ρήξη

“Μήνυμα μη υποταγής σε δανειστές, εταίρους και μη έστειλαν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα”, τονίζει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπερ-εμβόλιο για όλες τις γρίπες

Στο συνηθισμένο της στιλ η εφημερίδα, βρήκε ιατρική έρευνα και τη δημοσιεύει. Μετά, λοιπόν, τις εργαστηριακές δοκιμές και τις κλινικές εφαρμογές, κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσει το υπερ-εμβόλιο. Επίσης, κάποια στιγμή θα τηλεμεταφερθούμε. Διακτίνισέ με, Σκότι…

FREE SUNDAY: Στη ζώνη του ατυχήματος

“Η κυβέρνηση το τράβηξε όσο δεν πάει άλλο, όμως δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες καθυστέρησης. Το κρατικό ταμείο οριακά μπορεί να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του στο τέλος Μαΐου, ενώ τον Ιούνιο δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ χωρίς χρηματοδοτική στήριξη από τους θεσμικούς πιστωτές. Για το λόγο αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, σε μια εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη το απόγευμα, μίλησε για συμφωνία μέχρι τις 19/5, την επόμενη Τρίτη, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 20-21/5 στη Ρίγα”, γράφει η εφημερίδα.

KONTRA NEWS: Πάνε τον Στουρνάρα για πρωθυπουργό

Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Σαμαρισμό υποστηρίζει ότι υπάρχει σενάριο για να γκρεμίσουν τον Τσίπρα και να βάλουν πρωθυπουργό τον αρεστό των δανειστών –όπως αποκαλεί τον πρόεδρο της ΤτΕ.

REAL NEWS: Ένα απέραντο φρενοκομείο

H εφημερίδα επισημαίνει ότι "η χώρα βυθίζεται και το πολιτικό σύστημα σπαράσσεται". Η εφημερίδα σημειώνει: "Οι αρχηγοί των κομμάτων αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμα και την ύστατη ώρα που κορυφώνεται ο εκβιασμός από τους δανειστές". Κάνει λόγο για "δυο γραμμές στην κυβερνητική πλειοψηφία για συμφωνία ή ρήξη, την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το αν θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα και την προκλητική επανεμφάνιση του Πόουλ Τόμσεν που ζητά πλήρη παλινόρθωση της τρόικας".