Συγγραφείς από την Ελλάδα, τις γειτονικές της χώρες της Μεσογείου και τη Γερμανία συζητούν για τη μετανάστευση εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης.



Οι εκδηλώσεις έχουν για θέμα «Θεσσαλονίκη - Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα:
Μεσόγειος, σύνορο και γέφυρα, σε εποχή κρίσης» και πρόκειται για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αναγνώσεις και συναυλία με τον Θωμά Κοροβίνη, από 3-4 Ιουνίου 2015, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

"Η Μεσόγειος ήταν ανέκαθεν σύνορο και γέφυρα, μια θάλασσα που χωρίζει και συνάμα ενώνει ηπείρους και λαούς. Σήμερα βιώνουμε δραματικές κρίσεις που έχουν προκαλέσει δύο μεταναστευτικά ρεύματα: Αφενός, η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στη Νότια Ευρώπη πυροδότησαν ένα ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα νέων, κυρίως, ανθρώπων προς τον ευρωπαϊκό βορρά. Αφετέρου, είμαστε αυτή τη στιγμή μάρτυρες μιας μαζικής εισροής προσφύγων από την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, ανθρώπων οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους προκειμένου να καταφέρουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η διοργάνωση «Θεσσαλονίκη - Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα» προσκαλεί εκπροσώπους της διεθνούς λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής σκηνής, αλλά και το κοινό τους, να σκεφτούν την κοινή πολιτισμική ταυτότητα του μεσογειακού χώρου και να βρουν νέες αφηγήσεις για μια κοσμοπολίτικη Ευρώπη", σημειώνουν οι οργανωτές. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
2 Ιουνίου, ώρα 20.00: Ένα περίπατος στη μετανάστευση – Μία βόλτα σε σημεία, γεγονότα, ιστορίες και αισθήσεις μιας πόλης, που υποδέχονταν και αποχαιρετούσε. Έναρξη/σημείο συνάντησης έξω από το Μουσείο Φωτογραφίας, Λιμάνι – Σε συνεργασία με την Parallaxi
3 Ιουνίου, ώρα 19.00:  Εναρκτήρια εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Θα ακολουθήσει δεξίωση.
4 Ιουνίου, ώρα 19.00: Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και αναγνώσεις στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου). Θα ακολουθήσουν συναυλία με τον Θωμά Κοροβίνη και δεξίωση.
 
Παράλληλη εκδήλωση: 
5 Ιουνίου ώρα 19.00: Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Θεσσαλονίκη 1863-1873.Οι παλαιότερες φωτογραφίες. Οι πρώτοι χάρτες της περιοχής σταθμού και λιμανιού» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ - Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108.