Ξεκίνησε το απόγευμα ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων στο Brussels Group στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών εισέρχονται στη φάση συγγραφής της συμφωνίας, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τη βασική ευθύνη της συγγραφής την έχουν οι επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας από την Αθήνα.

Εξάλλου σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα ανοιχτά. Τα πιο σημαντικά εξ' αυτών, όπως είπε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι, το πρωτογενές πλεόνασμα και το συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο B. Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς αν σήμερα στο Brussels Group ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (staff level agreement), αλλά όπως είπε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

ΔΝΤ: Η ευρωζώνη θα επιβίωνε από ένα Grexit

Η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Εάν όμως συνέβαινε, είμαι πεπεισμένος ότι το ευρώ θα επιβίωνε», είπε ο Μπλανσάρ σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα.

Ο Μπλανσάρ θεωρεί ότι είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όμως οι πιστωτές της θα πρέπει να είναι έτοιμοι να της χορηγήσουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει επίσης να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ οι Έλληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν και μια σειρά από "αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις".


Αναφερόμενος σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ο Μπλανσάρ διαβεβαίωσε ότι η θέση του Ταμείου είναι αρκετά ευέλικτη. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να συμμετάσχει παρά μόνο σε ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα θεωρεί «κατάλληλο».

Οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα

Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία  η οποία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών, της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

«Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους. Και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους, πολλές διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορές, διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις ούτε για τις τράπεζες και τις καταθέσεις, και κάλεσε όλους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Κασσάνδρες και τους κινδυνολόγους, διότι, όπως είπε, μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, και να υπάρξουν πολλοί που μπορεί να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.

«Χρειάζεται να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, τους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε για τους μισθούς ή τις συντάξεις, ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται όμως ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των θεσμών, αλλά και για διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για την ελληνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Άνοδος των ομολόγων και του ευρώ, μετά τις δηλώσεις 

Θετικά αντέδρασε η αγορά των ομολόγων, μετά το κλείσιμο του ΗΔΑΤ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος επεσήμανε ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές μας.

Είναι ενδεικτικό ότι, πριν απο λίγο, στο κλείσιμο της αγοράς του Λονδίνου, η απόδοση του 2ετους ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 23,6% από 24.9% που κυμαίνονταν στις 5 μ.μ.

Αντιστοίχως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 11,09% από 11,11%.

Η εικόνα αυτή της αγοράς αποτυπώνεται και σε ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο "Τα Ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν καθώς αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η χώρα βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για το χρέος της" ("Greek Bonds Rise as Official Says Nation Close to Accord on Debt"). 

Εξάλλου, το ίδιο πρακτορείο απέδωσε και την ανοδική αντίδραση του ευρώ στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας, παρά τις αμφιβολίες που εξέφρασαν παράγοντες της ΕΕ: "Το ευρώ ενισχύεται καθώς η Ελλάδα εργάζεται πάνω σε ένα προσχέδιο συμφωνίας με τους πιστωτές της" ("Euro Strengthens as Greece Works to Draft Deal With Creditors") είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ. Το ευρώ ανέκαμψε στα 1,0887 από τα 1,0891 δολ. που είχε υποχωρήσει νωρίτερα.

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το www.photoreportage.gr