Τις ανησυχίες τους και την αντίδρασή τους, στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε σύσκεψη που οργάνωσαν, σήμερα, στους χώρους του ΟΛΘ Α.Ε.


Μόνον που στη σύσκεψη δεν ακούστηκαν και... πολλές ξεκάθαρες προτάσεις, για το μέλλον του λιμανιού, αφού είναι γνωστό ότι, για να αναπτυχθεί ο ΟΛΘ Α.Ε. χρειάζεται χρήματα και χρήματα... δεν υπάρχουν.

Οι εργαζόμενοι έχουν το επιχείρημα ότι ο ΟΛΘ χρηματοδοτεί σταθερά και απαρέγκλιτα, με συνεχόμενες ροές, τα δημόσια έσοδα στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η χώρα μας. Υπογραμμίζουν ότι το 2014 εισέρρευσαν από τον ΟΛΘ στα δημόια ταμεία πάνω από 23 εκατομμύρια ευρώ. Ζητούν να μη χαθούν αυτά τα χρήματα.

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης, Λίτσα Αμανατίδου και Σωκράτης Φάμελος. Όπως υπογράμμιζαν, αμέσως μετά τη σύσκεψη οι εργαζόμενοι, οι θέσεις τους δεν ήταν διόλου ξεκάθαρες... 

Κατά πρώτον, τάχθηκαν υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα του λιμανιού αλλά όταν τέθηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, για το τι θα κάνουν σε περίπτωση που αποφασιστεί η πώληση, ο κ. Μηταφίδης είπε ότι δεν τοποθετείται σε «υποθέσεις», ενώ είπε ότι αν προκύψει θέμα τότε θα πάρει θέση. Η κ. Αμμανατίδου που είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «λιμάνια, αεροδρόμια και κρίσιμες υποδομές δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια», δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα, ενώ ο κ. Φάμελλος είχε δώσει πριν τη δική του προσέγγιση περί «δημοσίου συμφέροντος».

Παρών στη σύσκεψη και ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. Κατέθεσε τις εξής προτάσεις: Η όποια κίνηση ιδιωτικοποίησης να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, να εξασφαλιστεί η δημιουργία νέων θέσεων, να χαραχθεί η αναπτυξιακή πορεία του λιμανιού με την κατάθεση συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου, , να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι, δεν υπάρχει περίπτωση παραχώρησης δημόσιας γης και εγκαταστάσεων και να βρεθεί ισχυρός επενδυτής από την παραχώρηση του πακέτου των μετοχών. Υποστήριξε ότι η κάλυψη οποιασδήποτε επιχειρηματικής κίνησης κάτω από την προστατευτική ομπρέλα της λιμενικής πολιτικής που ασκείται από το κράτος, με γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, διασφαλίζει εργαζόμενους και λιμάνι.

Ξεκάθαρα κατά της πώλησης τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.

Ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, ο δήμαρχος Μενεμένης Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι η ΠΕΔ εμμένει στη θέση της, δηλαδή ότι το μεγάλης στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να πουληθεί. Διευκρίνισε ότι είναι υπέρ της παραχώρησης υπηρεσιών και λειτουργιών. 

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γ. Δημαρέλος μετέφερε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από το... 2011, σύμφωνα με το οποίο δεν πρέπει να αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού.

Ο εκπρόσωπος του ΕΕΘ, είπε ότι οι επαγγελματίες είχαν ταχθεί αρχικά υπέρ της παραχώρησης και όχι της πώλησης, αλλά πρόσθεσε πως,, πλέον, ζητούν «άμεση λύση ακόμη και αν αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή». 

Ο εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Π. Παγώνης υποστήριξε ότι η συνέχιση της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΘ, θα είναι «αιτία πολέμου». 

Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι ένα: Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, προτάσεις για το μέλλον του λιμανιού, δεν διατυπώθηκαν. Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν περιορίστηκαν σε ευχολόγια και αφοριστικές διατυπώσεις. Κι οι δυο (από τους τρεις) κυβερνητικοί βουλευτές ακολούθησαν τη γνωστή τακτική του "θα δούμε"...