Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου επέρριψε την ευθύνη για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την κατάθεσή του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι σε οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να υπάρξει δωροδοκία.


«Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχω διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός. Η παράταξή μου έχει υποστεί πολιτική φθορά από την υπόθεση που εκδικάζεται. Εσείς δικάζετε την υπόθεση από την αρχή και υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας είναι τεράστια. Από αυτήν την υπόθεση κρίθηκαν οι εκλογές του 2012.»

«Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο. Και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος, και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ότι μετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που επαναεπιβεβαίωνε τη σύμβαση των υποβρυχίων.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «υπήρχε αμφισβήτηση από τη ΝΔ για το θέμα τω ΤΟΡΜ1. Έγινε εξεταστική αλλά ουδέποτε τέθηκε θέμα δωροδοκίας υπουργών. Το πόρισμα και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έλεγαν καμία ποινική ευθύνη μόνο πολιτική. Γιατί επελέγησαν ρωσικά όπλα.»

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του νόμου περί ευθύνης υπουργών επισημαίνοντας ότι ευτυχώς που υπάρχει το Σύνταγμα διότι αλλιώς κάθε πολιτική απόφαση μπορεί να μετατραπεί σε ποινική.
_______________________________________________________________________
H φωτογραφία είναι από το αρχείο, από τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης