"Επιλέξαμε πρόσωπα για την ΕΡΤ χωρίς κομματικά κριτήρια". Με αυτά τα λόγια εξήγησε, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, την επιλογή των Τσακνή - Μαχαιρίτσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Όπως γράφτηκε -και παρά τις αντιδράσεις ακόμη και εργαζομένων που έδωσαν το είναι τους για να μείνει ανοικτή η ΕΡΤ- για το διοικητικό συμβούλιο προτείνονται ως πρόεδρος ο Διονύσης Τσακνής, ως διευθύνων σύμβουλος ο Λάμπης Ταγματάρχης και ως μέλη οι Μιχάλης Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νίκος Τρανός.

«Έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με κριτήριο την εγγύτητα ή την κομματική ένταξη, αλλά δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτό να είναι το κριτήριο και ότι κάποιο μέλος της Επιτροπής θα μπορούσε να το υποστηρίξει, δεδομένου ότι έχουν προκύψει θέματα στο παρελθόν», τόνισε ο Ν. Παππάς και πρόσθεσε πως «αν γίνονταν τέτοιες επιλογές, η κυβέρνηση θα ήταν πολύ ανοικτή και ευάλωτη σε τέτοιες κριτικές».

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία «καθαρή διαδικασία» στην οποία υποβλήθηκαν 153 αιτήσεις, από τις οποίες προκρίθηκαν 13 άτομα και από αυτούς προέκυψαν οι πέντε προτεινόμενοι. Σημείωσε μάλιστα ότι πάρα πολλοί είχαν εμπειρία στο πρόγραμμα, αλλά όχι στη διοίκηση και υπενθύμισε ότι ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης «στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Παππάς απάντησε και στην κριτική που γίνεται από την ΠΟΣΠΕΡΤ ότι αποκλείονται οι εργαζόμενοι από το δ.σ. της ΕΡΤ. «Μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας το δ.σ. θα συμπληρωθεί με αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία», δεσμεύθηκε.

Κατά τα λοιπά έκανε, πάλι, λόγο για μια ΕΡΤ "βήμα για αλλαγή στο ραδιοτηλεοτικό τοπίο" για προηγούμενες πολιτικές συμφερόντων και κατέληξε: «Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Από αυτό προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται αυτή την ρύθμιση. Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής, ενοχλούνται από αυτή την διάταξη».

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή υπήρξαν αντικαταστάσεις τριών βουλευτών: Σωκράτης Φάμελλος αντί Θανάση Πετράκου (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Γκιόκας αντί Μανώλη Συντυχάκη (ΚΚΕ), Νίκος Νικολόπουλος αντί Νίκο Μαυραγάνη (Ανεξάρτητοι Έλληνες). Στη συνεδρίαση συμμετέχουν και Βουλευτές που δεν είναι μέλη της Επιτροπής.