Μια πρωτότυπη έρευνα έκαναν από κοινού Αμερικάνοι και Ισραηλινοί επιστήμονες αναφορικά με τα οφέλη του κρασιού σε διαβητικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στη Daily Mail οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 2 συνεχόμενα έτη 224 διαβητικούς και παρατήρησαν ότι όσοι εξ αυτών κατανάλωναν κόκκινο κρασί αύξησαν τα επίπεδα καλής χολιστερόλης τους.

Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Meir Stampfer της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ η επίδραση στη χοληστερόλη οφείλεται πιθανότατα σε ένα μη-αλκοολικό συστατικό που υπάρχει στο κόκκινο κρασί, αλλά δεν υπάρχει στο λευκό.

Αναλύοντας τη μελέτη ο καθηγητής είπε ότι η 1η ομάδα έπινε ένα μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί, η 2η ένα μικρό ποτήρι λευκό και η 3η ομάδα μόνο νερό. Επιπροσθέτως τους παρακολουθούσε διαιτολόγος και ακολουθούσαν πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κόκκινο κρασί εκτός από την αύξηση στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος. Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι και όσοι έπιναν λευκό κρασί είχαν αρκετά καλές εξετάσεις αίματος ενώ, τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί βελτίωσαν την ικανότητα επεξεργασία των σακχάρων στους διαβητικούς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού πιθανόν μειώνει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο στους διαβητικούς όμως αυτό χρίζει μεγαλύτερης διερεύνησης.