Πρόταση - λύση για τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτή της Ν.Δ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. 


Η ΕΚΤ κατέχει 27 δισ. ελληνικά ομόλογα από την εποχή της προεδρίας Τρισέ και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) μπορεί να τα αγοράσει από την ΕΚΤ και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα με «ομόλογα εις το διηνεκές» (perpetual bonds).

«Swap μεταξύ ημών και του ESM είναι η λύση», είπε εμφατικά ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε «τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap». Ωστόσο σημείωσε ότι «η ιδέα αυτή γεμίζει τον Μάριο Νράγκι με ένα μεγάλο φόβο, γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει ένα μεγάλο αγώνα κατά της γερμανικής Bundesbank και του Βάιντμαν που μάχονται την ποσοτική χαλάρωση».

«Είναι μία ιδέα, δεν είναι η μόνη. Το βασικό είναι ο ESM να αναλάβει το βάρος. Το πώς εμείς θα το αναλάβουμε («ομόλογα εις το διηνεκές», έκδοση ομολόγων ή άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο) θα το συζητήσουμε. Και νομίζω ότι σ’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα εξαιρείται από την ποσοτική χαλάρωση, η οποία «θα ήταν ιδιαίτερα θετική αν συμμετείχαμε, γιατί θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στις αγορές πιο γρήγορα». Όπως είπε η Ελλάδα δεν συμμετέχει «γιατί υπάρχει μία σχεδόν φωτογραφική για την Ελλάδα διάταξη της ΕΚΤ που λέει ότι δεν συμμετέχει όποιας χώρα τα ομόλογα σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΚΤ».

Στην ουσία «ο λόγος που δεν συμμετέχουμε είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», τόνισε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι από την εποχή Τρισέ η ΕΚΤ αγόρασε σε υψηλές τιμές τα ομόλογά μας προς 70% και ουσιαστικά ενίσχυσε τις ιδιωτικές τράπεζες που τα κατείχαν και η Ελλάδα καλείται να τα πληρώσει στο 100%. «Αυτά τα ομόλογα δεν κουρεύτηκαν και θεωρείται ότι κυκλοφορούν ομόλογα οπότε είμαστε πάνω από το όριο», επεσήμανε ο υπουργός.

Ανέφερε τέλος πως «το 1,9 δισ. νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος της δόσης για να το πάρουμε», αλλά «είναι το πιο δύσκολο γιατί έχουν αποδοθεί και θεωρούν πως όταν θα μας τα δώσουν θα είναι δάνειο».