Στη συμφωνία αναφέρονται στα πρώτα τους θέματα και σήμερα (Τρίτη 26 Μαΐου 2015) οι εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Mαθηματικά...για δυνατούς λύτες

"Στα δυσκολότερα θέματα των τελευταίων χρόνων εξετάστηκαν χτες οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, ενώ το τρίωρο δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευσή τους, σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Το αδίδακτο κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά κρίνεται απαιτητικό, ωστόσο στο διδαγμένο κείμενο δεν υπήρχαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα δύο μαθήματα, δηλαδή τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Κατεύθυνσης, θεωρούνται βαρόμετρο για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", γράφει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Όργια με το έλλειμμα του 2009".

Η εφημερίδα γράφει ότι "συγκλονιστικά στοιχεία, από τη μελέτη των οποίων προκύπτει κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας στη μέθοδο με την οποία υπολογίστηκε το έλλειμμα του 2009 (μας οδήγησε στα Μνημόνια και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας), εντοπίζονται κατά την έρευνα που πραγματοποιείται στα αρχεία του Πενταγώνου αυτή την περίοδο".

ΕΘΝΟΣ: "ΙΧ αλλαγές σε φόρους, τέλη και τεκμήρια".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σύμφωνα με τους βασικούς άξονες των αλλαγών, το τέλος ταξινόμησης για την αγορά αυτοκινήτου θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη λιανική τιμή πώλησης και όχι τον κυβισμό, όπως και τα τεκμήρια διαβίωσης και ο φόρος πολυτελείας. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φέρνει ανατροπές σε φόρους, τέλη και τεκμήρια για τα αυτοκίνητα, με στόχο τον εξορθολογισμό της αγοράς αλλά και την αύξηση των φορολογικών εσόδων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στρατηγός Αϋφαντής:"η Ελλάδα έχει ήδη πτωχεύσει".

Η εφημερίδα παραθέτει "και μια ομολογία-σοκ από βουλευτή:"η δουλειά μου είναι να πουλάω και να αγοράζω επιχειρηματίες. Παίρνω το 10% για κάθε συμφωνία"!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γκάζι στους φόρους με "αντικειμενικές αξίες" στα ΙΧ. Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο με το νέο σύστημα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των δανειστών μπαίνει η αγορά των ΙΧ αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο μιας επικείμενης συμφωνίας για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα αυξήσουν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά 3-5 δισ. ευρώ εντός της διετίας 2015-2016 εντάσσεται και η αναμόρφωση της φορολογίας των ΙΧ , την οποία προανήγγειλε αιφνιδιαστικά χθες το πρωί με επίσημη ανακοίνωσή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών".

ΕΣΤΙΑ: "Στα πρόθυρα του συμβιβασμού. Αυτό υποδηλώνουν οι αντιδράσεις στον Σύριζα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σύριζα για την τυχόν συμφωνία με τους δανειστές και οι απειλές που εκτοξεύουν ακόμη και υπουργοί για στάση πληρωμών, δείχνουν ότι μάλλον πλησιάζει ο συμβιβασμός. Έχουν καταλάβει τα στελέχη του Σύριζα ότι ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται προς αυτό που επιτάσσει η λογική και προσπαθούν να τον αποτρέψουν".

Η ΑΥΓΗ: "Ενιαία συμφωνία τώρα για μεταρρυθμίσεις και χρέος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αποφασισμένη να ολοκληρώσει σύντομα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τις ελληνικές κόκκινες γραμμές και θα περιλαμβάνει, πέραν των μεταρρυθμίσεων, σαφείς δεσμεύσεις των εταίρων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης την "επόμενη ημέρα" φέρεται η κυβέρνηση".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Μπρος θεσμοί και πίσω Ρεύμα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την ισορροπία μεταξύ των δανειστών και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η εντολή προς την ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι να επιδιωχθεί η έκτακτη σύγκληση του Eurogroup την Τρίτη 2 Ιουνίου, μόλις τρεις μέρες πριν από την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ στις 5 του μήνα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ. Μπλανσάρ: Ανεπαρκή μέτρα, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, υψηλές συντάξεις".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο απερχόμενος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ ήρθε χθες να επιβεβαιώσει ότι το Ταμείο παραμένει σε σκληρή γραμμή σε όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε πως τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή για να δημιουργήσουν φέτος πρωτογενές πλεόνασμα".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φαρμακεία χωρίς φάρμακα!

"Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, για τη μορφή των οποίων θα λάβουν αποφάσεις στην αυριανή κρίσιμη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)", γράφει η εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τρύπα στα φορολογικά έσοδα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,103 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού , σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 510 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.146 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα 2.918 εκατ. ευρώ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στο λαό για να δεχτεί τη νέα συμφωνία".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ενώ εντείνονται οι διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας της συγκυβέρνησης με τους δανειστές, καλλιεργείται κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας, προκειμένου ο λαός να τη δεχτεί αδιαμαρτύρητα. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται οι συντελεστές ΦΠΑ, οι συντάξεις με κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι περικοπές στις επικουρικές κ.α.".

ΤΑ ΝΕΑ: "Παρέμβαση ΗΠΑ στο παρά πέντε".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για να κάμψει τις αντιστάσεις του στη διαπραγμάτευση και να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ , σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των "ΝΕΩΝ", φέρεται να διαβεβαίωσε τον έλληνα Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους την Παρασκευή, δηλαδή αμέσως μετά την τριμερή της Ρίγας, όπου η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε ως προϋπόθεση συμφωνίας τη συναίνεση του Ταμείου, ότι θα αναληφθούν από αμερικανικής πλευράς οι δέουσες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ: Ένεση δίνει δεύτερη ευκαιρία στην καρδιά

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πολλοί επιζώντες από καρδιακή προσβολή συνεχίζουν να έχουν πόνο, δύσπνοια και κόπωση, επειδή οι καρδιακοί μύες τους είναι τόσο άσχημα τραυματισμένοι, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην μπορεί πλέον να αντλεί αίμα αποτελεσματικά στο υπόλοιπο σώμα.  Τώρα, ερευνητές στο Βρετανικό Heart Foundation και στο Imperial College ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος βλαστικών κυττάρων αναγεννούν την καρδιά μετά το επεισόδιο".

ESPRESSO: Φυλακή ο μπαλαντέρ του πλοίου της ηρωίνης

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "τον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά τη χθεσινή μαραθώνια απολογία του ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης για την πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς και διακίνησης δύο τόνων ηρωίνης με το δεξαμενόπλοιο «ΝοογΙ». Επί περίπου οκτώ ώρες το πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και επιχειρηματίας στον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτων απολογούνταν ενώπιον της 3ης τακτικής ανακρίτριας Πειραιά".

Kontranews: "Να φύγουμε από το καράβι που βουλιάζει και να μην ξαναπληρώσουμε τους τοκογλύφους".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "για μια ακόμα φορά η γερμανική βαρβαρότητα απειλεί να βυθίσει στο χάος και την καταστροφή ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλωστε στην ιστορική της διαδρομή, η Γερμανία προκαλούσε συνεχώς καταστροφές και ολοκαυτώματα και μετά από κάθε συντριβή, παρακαλούσε τους νικητές, για βοήθεια και διαγραφή χρεών, ενώ ποτέ δεν εγκατέλειψε τα επικίνδυνα παιχνίδια κυριαρχίας σε όλο τον κόσμο"

Star Press: Τσιγγάνοι αρπάζουν παιδιά

Στην υπόθεση της Σπάρτης, με την εμπορία βρεφών από κάποιους Ρομά, αναφέρεται η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αλλάζουν όλα στα Ι.Χ. Νέοι φόροι, τεκμήρια και τέλη κυκλοφορίας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το σχέδιο που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της αγοράς προβλέπει φορολόγηση των αυτοκινήτων με βάση την εμπορική αξία του οχήματα και όχι τον κυβισμό, επιβολή "περιβαλλοντικού τέλους" στα οχήματα άνω των 15 ή 20 ετών και κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης και αντικατάστασή του με επιδότηση που θα χορηγείται κυρίως για την απόκτηση οχημάτων χαμηλής τιμής αγοράς".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έρχονται τα "πάνω κάτω" στη φορολογία των Ι.Χ."

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ανατροπές στη φορολογία των αυτοκινήτων με έμφαση στα τεκμήρια και στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά και την επιβολή ειδικού τέλους σε παλαιά και ρυπογόνα οχήματα προωθεί το υπ. Οικονομικών, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά αυτοκινήτου, αλλά και προσδοκίες τους φορολογούμενους."