filoxeneio_toympa_20150517_02.png

Εγκαινιάστηκε σήμερα το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Ασύλου που βρίσκεται στο χώρο των πρώην ηλεκτρολογικών αποθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Παπάφη.

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως «είμαστε ο μοναδικός δήμος που έχει καταφέρει να φτιάξει μία τέτοια δομή» κι επανέλαβε την πρότασή του για αξιοποίηση χώρων του πρώην Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 για δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων –όχι από τον δήμο, αλλά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι «κάποιοι συμπολίτες μας έσπειραν συνειδητά ψέμματα και κακοήθειες για να ξεσηκώσουν αντιδράσεις για τη δημιουργία του Φιλοξενείου. Πρέπει να μάθουν ότι ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο που φερόμαστε στους πιο αδύναμους και όχι από αυτιστικά αυτοαναφορικές εκδοχές του μεγαλείου του ελληνικού πολιτισμού. Παρά τις αντιδράσεις, δεν πτοηθήκαμε και κερδίσαμε το στοίχημα κατά της μισαλοδοξίας και των διακρίσεων».

 

filoxeneio_toympa_20150517_03.png

Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Ασύλου δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις» και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας και αποτελείται από 7 αυτόνομα δωμάτια, δυναμικότητας 28 κλινών.