perifereiako_simboulio_kentrikis_makedonias_20110114_01Κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά δημάρχων (όπως ο Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης), που σπεύδουν να προσφέρουν διαθέσιμα και αποθεματικά για να “σωθεί η πατρίδα” τάχθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας τόνισαν πως “είναι τουλάχιστον προκλητικό για το λαό να χαρακτηρίζουν πράξη πατριωτισμού μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θίγει τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο να λένε κάτι τέτοιο, όταν μερικές μέρες πριν με απόφασή της η συγκυβέρνηση προχώρησε σε πληρωμή 500 εκατ. δολαρίων στην αμερικάνικη «Lockheed Martin» για επισκευή αεροσκαφών. Και λίγο αργότερα να προχωρούν στη δέσμευση 6 - 6,5 δισ. € ταμειακών διαθέσιμων που είναι χρήματα του λαού”.

Υποστήριξαν ότι αυτά τα χρήματα θα είναι «δανεικά κι αγύριστα» και πως όταν, σήμερα, οι του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως «το ταμείο είναι ένα», οι υποψήφιοι του κόμματος, πριν τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του 2014 και πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2015 “κατάγγελλαν τις περικοπές των πόρων των δήμων και περιφερειών και έβαζαν σαν αίτημα να σταματήσουν οι περικοπές και να αυξηθεί η χρηματοδότηση τους από το κράτος. Τότε τα ταμεία ήταν δύο”!

Ειδική μνεία έκαναν στο ότι “στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 20 Απρίλη αναφέρεται ότι η ΠΝΠ έχει ισχύ από τις 17 Μάρτη για να περιλάβει ήδη αποφάσεις που έχουν παρθεί, όπως για παράδειγμα με την Περιφέρεια Αττικής που διοικεί ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Δεν άφησαν από έξω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (είπαν πως “είχαν κάνει ψωμοτύρι τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου”), αλλά ούτε και τους δημάρχους που έσπευσαν να παραχωρήσουν διαθέσιμα και αποθεματικά: “Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με απόφασή της καταδίκασε την ΠΝΠ και θα επανεξετάσει την κατάσταση στο συνέδριό της στις 7 Μάη. Όμως, πολλοί αιρετοί τοποθετήθηκαν ως εξής: «Εάν είναι για το καλό της πατρίδας να δώσουμε και από τις τσέπες μας», όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης. Ή όπως δηλώνει και ο περιφερειάρχης Κ.Μ. Απ. Τζιτζικώστας ότι ενώ διαφωνεί (?) και με τη λογική και με την ουσία της ΠΝΠ, παρ’ όλα αυτά, «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πρέπει κι εμείς να βάλουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια» και “είμαστε στο χείλος του γκρεμού”. Πολλοί αιρετοί που εμφανίζονται δήθεν να αντιδρούν βάζουν θέμα «κατάργησης του αυτοδιοίκητου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Οποία υποκρισία! Για ποιο αυτοδιοίκητο μιλάνε”, ρώτησαν;

Και πρόσθεσαν: “Μήπως δεν είναι μηχανισμός του κράτους η Τοπική Διοίκηση; Τώρα, το κατάλαβαν; Όταν αποθέωναν τον «Καλλικράτη» που προέβλεπε ότι οποιαδήποτε απόφαση τελεί υπό την έγκριση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επιστρέφεται ως μη νόμιμη όταν δεν υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, αυτό τι ήταν; Αυτοδιοίκητο”;