«Η διοίκηση του δήμου έχει πολλή δουλίτσα να κάνει, για να ‘πιάσει’ τη βάση». Με τα λόγια αυτά σχολίασε, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, το έργο της διοίκησης Μπουτάρη.


Ο κ. Καλαφάτης έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους συμβούλους της παράταξης «Εντάξει», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις δημοτικές εκλογές και της παρουσίας εννέα μηνών της παράταξής του, στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

«Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Είχαμε δεσμευτεί και παρουσιάσαμε μια σειρά από προτάσεις. Δεσμευτήκαμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει» -και ο ίδιος προσωπικά- θα ελέγχουμε την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε παρόντες και ελέγχουμε τη Διοίκηση. Συγκρουόμαστε και στεκόμαστε απέναντι στη διοίκηση του δήμου, όποτε θεωρούμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των συνδημοτών μας. Ανάλογα, στηρίζουμε τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου για την πόλη και τους Θεσσαλονικείς», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου για «προτάσεις καφενειακού επιπέδου», φέρνοντας για παράδειγμα τις προτάσεις του δημάρχου για το θέμα των μεταναστών: «Είναι πυροτεχνηματικός ο τρόπος που χρησιμοποιεί», είπε. «Πρότεινε τη χρήση των εγκαταστάσεων του πρώην ΓΣΝ 424, τους οποίους ‘κυνηγάει’ για τις ανάγκες του το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Δυο μέρες αργότερα μίλησε για το πάρκινγκ του Θεάτρου Γης, ενώ εκεί λειτουργούν άλλες δομές και χώροι πολιτισμού. Αν δεν κάνω λάθος, στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το 11ο ΓΕΛ»…

"Ομιχλώδεις" οι θέσεις τους



Χαρακτήρισε «ομιχλώδεις» τις θέσεις της διοίκησης σε σημαντικά θέματα, όπως αυτό της κατασκευής του μετρό και της αξιοποίησης του λιμανιού.

«Το λιμάνι είναι ο Νο 1 αναπτυξιακός πυλώνας. Φυσικά και πιστεύουμε στην αξιοποίηση μέσω ενός υγιούς σχεδίου αποκρατικοποίησης με διασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, δημιουργία νέων, ύπαρξη δυνατού αναπτυξιακού πακέτου αρκετών δεκάδων εκατομμύριων και, φυσικά, με το να γίνει καθαρό ότι, όταν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση, δε σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα αγοράσει και ‘θα πάρει στο σπίτι του’ γη και υποδομές. Στη συνέλευση των εργαζομένων διαπίστωσα ότι, ενώ ο δήμαρχος είχε θέσεις με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις δικές μας, ο εκπρόσωπος του δήμου τόνισε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΘ. Αυτό δεν είναι υπεύθυνη αντιμετώπιση για ένα τόσο σοβαρό θέμα», υπογράμμισε.

Και για το μετρό, πρόσθεσε: «Και σε αυτό το θέμα, όπως και σε μια σειρά από άλλα, οι θέσεις της διοίκησης του δήμου είναι ομιχλώδεις. Διαπιστώνουμε ότι αυτή είναι μια πάγια τακτική. Κρίνουμε πως κάτι τέτοιο εξελίσσεται σε μια καλυμμένη μορφή λαϊκισμού», τόνισε.

Οι πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης



Ο κ. Καλαφάτης, στην αρχική του τοποθέτηση, παρουσίασε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έλαβε η παράταξη των «Εντάξει» σ’ αυτούς τους πρώτους μήνες για το μετρό, την καθαριότητα, το παρεμπόριο και άλλους τομείς. Επισήμανε ότι την ημέρα που κουκουλοφόροι επιτίθεντο σε φοιτητές στους χώρους του ΑΠΘ, «λίγα μέτρα πιο κάτω γινόταν συνάντηση του δημάρχου με τον αρμόδιο υπουργό κ. Πανούση. Θα περίμενε κανείς ότι και ο υπουργός και η δημοτική αρχή θα έβρισκαν να πουν δυο λόγια για τα γεγονότα αυτά. Αλλά τίποτα. Η διοίκηση οφείλει να δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της», πρόσθεσε.

Επανέλαβε την πρόταση να τιμά ο δήμος, κάθε χρόνο, χαμηλόβαθμους αστυνομικούς που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή του πυρός. «Το ζητήσαμε για χαμηλόβαθμους αστυνομικούς, παιδιά των ελληνικών οικογενειών, που κάθε μέρα, με κίνδυνο της ζωής τους, παίρνοντας πολύ χαμηλούς μισθούς, προστατεύουν όλους τους Θεσσαλονικείς», είπε.

Ανέλυσε, επίσης, τις προτάσεις της παράταξης για την κοινωνική συνοχή κι επανέλαβε την αναλυτική πρόταση που κατατέθηκε στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, για την ανάπτυξη. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η τουριστική πολιτική του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Η διοίκηση του δήμου αποφεύγει να μιλήσει με αριθμούς», τόνισε. Και ζήτησε «να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος» κι όχι οικειοποίηση στοιχείων που δημοσιεύει ο κάθε φορέας.

Έθεσε εκ νέου την πρόταση για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στη Β Δημοτική Κοινότητα, εφάμιλλου με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στα όρια της Β Δημοτικής Κοινότητας, με προτίμηση το κτίριο της Παπαρηγοπούλου που ανήκει στον δήμο και αυτήν της δημιουργίας Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ο Μπουτάρης, ο καφές και το... μπλέξιμο



Για το θέμα της οργάνωσης του δήμου, υποστήριξε ότι «έγινε μεγάλος ντόρος με το νέο οργανόγραμμα. Η εμπειρία μου και οι πληροφορίες που έχω λένε ότι, κάθε άλλο παρά βοήθησε στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Μάλλον τις μπλόκαρε»…

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα έπινε καφέ με τον Μπουτάρη, απάντησε με χιούμορ: "Με τον δήμαρχο δε μας χωρίζει τίποτα σε... επίπεδο καφέ"!

Όσον αφορά τις αλλαγές αντιδημάρχων, τόνισε: "Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι. Σίτουρα ήταν δυο σημαντικά στελέχη στη λειτουργία του δήμου, στελέχη με σημαντικό ρόλο στην παραγωγή έργου. Είναι, όμως, κάτι που πρέπει να απασχολεί τον Μπουτάρη"...

-Μπλέξατε με τον Μπουτάρη, τον ρώτησαν; Κι απάντησε:

"Δε νοιώθω ότι έχω μπλέξει. Έχουμε διαφορετική αφετηρία αντίληψης για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Έκρινα ότι ήταν Θεσαλονικιώτικο καθήκον μου να υπάρξει μια άλλη άποψη από αυτήν του Μπουτάρη για την πόλη", δήλωσε εξηγώντας έναν από τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αφήσει ένα υπουργείο για να κατέβει ως υποψήφιος στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Προσπάθησε, με διπλωματικό τρόπο, να απαντήσει σε ερώτηση για τον δήμαρχο, λέγοντας: "Όλοι ως πρόσωπα έχουμε και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Όταν αναλαμβάνουμε θέσεις ευθύνης, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά στοιχεία. Αν μείνω στις ιδέες μου, θα είμαι μια συμπαθητική φιγούρα. Εκλέχθηκα, όμως, για να βοηθήσω τον δημότη"...