Οικονομικά, στην πλειοψηφία τους, τα βασικά θέματα των σημερινών (Δευτέρα 25 Μαΐου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Warum Dr Schauble?. Ανοικτή επιστολή της δημοκρατίας στον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας".

Η εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων τα εξής: "αγαπητέ υπουργέ των Οικονομικών της Γερμανίας, αντί ερωτημάτων, προτιμώ θα θέσω υπ΄όψιν σας ορισμένα στοιχεία. Ίσως από την ανάγνωσή τους σκεφτείτε την πιθανότητα πλην του ημετέρου πολιτικού συστήματος να έχουν κάποια ευθύνη για τη χρεοκοπία της πατρίδας μου και οι σοσιαλδημοκράτες προκάτοχοί σας στα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας της Γερμανίας".

ΕΘΝΟΣ: "Διπλό φρένο στις πρόωρες συντάξεις. Ρυθμίσεις-φωτιά ζητούν επιτακτικά οι δανειστές από την κυβέρνηση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επισπεύδονται οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις, με τα πρώτα μέτρα να έρχονται το 2016. Οι δανειστές πιέζουν και ζητούν να ισχύσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 62ο έτος. Επί τάπητος έχουν μπει δυο βασικές ρυθμίσεις: Επιβολή οικονομικών αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη σύνταξη και σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιστολή σοκ Πάπα προς Πούτιν: Μην αντιδράς στο σχέδιο για την έλευση του Αντίχριστου".

Η εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων τα εξής:"ο Πάπας προειδοποιεί έμμεσα (αλλά με σαφήνεια και θράσος) τον Πούτιν να αφήσει τη Συρία ανυπεράσπιστη, για να αποφευχθεί μια παγκόσμια σύρραξη. Αν ο Πούτιν πάψει να αντιστέκεται στους "διεθνείς οργανισμούς" και μείνει αμέτοχος, θα μπορέσουν οι "παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις" να επιτελέσουν το έργο τους, το οποίο "θα φέρει ειρήνη στον πλανήτη, θα εξαφανίσει την πείνα και θα παράσχει δυνατότητες απασχόλησης και υπηρεσίες υγείας σε όλους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απειλές απόγνωσης για στάση πληρωμών και ...δραχμή".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εγκλωβισμένος ανάμεσα στη ...Σκύλλα μίας έντιμης λύσης με τους δανειστές και στη ...Χάρυβδη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν ευθεία σύγκρουση, πορεύεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έχοντας να λύσει μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση , ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε χθες προς τους "σκληρούς" του Βερολίνου και του ΔΝΤ , αλλά και προς το ίδιο του το κόμμα, μεγάλο ποσοστό του οποίου ζητάει ρήξη και τήρηση όλων των κόκκινων προεκλογικών γραμμών, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται επιστροφή στη δραχμή".

ΕΣΤΙΑ: "Ξένο σώμα προς την Ευρώπη. Απομακρυνόμαστε με την συμπεριφορά μας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρέθηκαν σε ανάλογη οικονομική κατάσταση με εμάς. Οι δυο πρώτες υπέγραψαν μνημόνια, αντίστοιχα με το δικό μας, τα εφήρμοσαν και ήδη απηλλάγησαν από αυτά. Η Ισπανία κατόρθωσε να αποφύγει το μνημόνιο διότι έλαβε μόνη της τα απαιτούμενα μέτρα. Εμείς, παρ΄ότι εισήλθαμε πρώτοι σε αντίστοιχο πρόγραμμα, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια δεν έχουμε κατορθώσει να απαλλαγούμε από αυτό. Διότι, απλούστατα, αρνούμεθα να εφαρμόσουμε έστω και τα εξοφθάλμως αναγκαία. Όπως φέρ'ειπείν, την αναδιοργάνωση της δημοσίας διοικήσεως. Οι Ευρωπαίοι μας παρέχουν τεχνογνωσία, αλλά εμείς τους αποπέμπουμε".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Ταπί και ψύχραιμοι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η 5η Ιουνίου είναι το απώτατο όριο για την επίτευξη συμφωνίας. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στους Τζ. Λιου, Ανγκελα Μέρκελ και Φρ. Ολάντ ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, το πρόβλημα της καταβολής των δόσεων στο ΔΝΤ γίνεται ανυπέρβλητο. "Πράσινο φως" από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για πληρωμή μισθών και συντάξεων αντί των δόσεων, αν η πιστωτική ασφυξία συνεχιστεί. Παύση πληρωμών επιθυμεί η Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας τη θέση υιοθέτησε το 37% της ΚΕ".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στο... περίμενε 130.000 άποροι 

"Σε αναμονή θα συνεχίσουν να βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι του νέου πακέτου ευρωβοήθειας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ή απειλούνται από αυτήν. Και αυτό καθώς τα κονδύλια, συνολικού ύψους 343 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να εκταμιευθούν από τις περιφέρειες πριν από την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους εταίρους", γράφει η εφημερίδα.

ΤΑ ΝΕΑ: "Ζητείται συμφωνία".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι " με μέγα ζητούμενο μια συμφωνία, η οποία θα απελευθερώσει τη χώρα από τον βραχνά της έλλειψης ρευστότητας, συνεχίζονται αύριο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στις Βρυξέλλες: παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή, αρκετές-αν και καθαρά μειοψηφικές - ήταν οι φωνές υπέρ της δραχμής στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ".

ESPRESSO: Αίσχος Γιουροβίζιον: Νικήτρια η Σουηδία με κλεμμένη μελωδία

Στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον του Σαββάτου αναφέρεται η εφημερίδα και υπογραμμίζει πως το νικητήριο τραγούδι "θύμιζε" άλλο, αλλά και η παρουσίασή του ήταν αντιγραφή μουσικού βίντεο άλλου συγκροτήματος.

Kontranews: "Θα χάσουν όλα τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι και θα διαλυθεί η ευρωζώνη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η ώρα της αλήθειας, πλησιάζει. Η ανοχή απέναντι στους ξένους δανειστές -τοκογλύφους τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα! Οι λεγόμενοι εταίροι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αποφασίσουν για την υπογραφή μιας δίκαιης και έντιμης συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνει μνημονιακά μέτρα και δεν πρέπει να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και συνταξιοδοτικό".

STAR PRESS: Ο Μπεν ζει σε νησί του Ιονίου

Η εφημερίδα γράφει: "Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στα χέρια της Αγγελικής Νικολούλη, μαζί με φωτογραφία ενός νέου που ζει σε μεγάλο νησί του Ιονίου, είναι υιοθετημένος και η ομοιότητά του με το Μπεν είναι συγκλονιστική, την άφησαν άφωνη, όπως και τον επιθεωρητή της Βρετανικής Αστυνομίας που τον είδε".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφωνία στον ορίζοντα. Πρόοδος σε δημοσιονομικό, ιδιωτικοποιήσεις, "κόκκινα" δάνεια".

Η εφημερίδα τονίζει ότι η πιο κρίσιμη εβδομάδα στην πορεία των διαπραγματεύσεων αρχίζει σήμερα, καθώς κυβέρνηση και εταίροι θα πρέπει να βρουν κοινό τόπο, ώστε να αποφευχθεί στις αρχές Ιουνίου τυχόν πιστωτικό "ατύχημα¨. Αύριο αρχίζουν οι συνεδριάσεις του Brussels Group με την προοπτική έως την Παρασκευή να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και από βδομάδα να συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup".