Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Ασύλου θα γίνουν, την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου 2015, στςι 12.30 μ.μ., στο χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη, όπου, ως τώρα, βρίσκονταν οι αποθήκες ηλεκτρολογικού υλικού του δήμου Θεσσαλονίκης.


Να σημειωθεί ότι για το θέμα αντιδρούν έντονα οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 1.500 υπογραφές, ζητώντας να μην εγκατασταθεί εκεί, τελικά, το Φιλοξενείο, θεωρώντας ότι η περιοχή τους χρειάζεται άλλα έργα, όπως Παιδικούς Σταθμούς και Παιδικές Χαρές. 

Για να αμβλύνει τις αντιδράσεις, η διοίκηση Μπουτάρη,  οργάνωσε εκδηλώσεις με τίτλο «Μια αυλή για τη γειτονιά», σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την 4η Δημοτική Κοινότητα. Τις παρακολούθησαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, από διάφορες γωνιές της πόλης.

Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποτελεί δομή που δημιουργήθηκε το 2015 από τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης ως τελικού δικαιούχου και συντονιστή του προγράμματος και εταίρους φορείς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις» και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Η δομή η οποία στεγάζεται στην οδό Ανδρου 1, στην περιοχή της Τούμπας, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας και αποτελείται από 7 αυτόνομα δωμάτια, δυναμικότητας 28 κλινών συνολικά. 

Το Φιλοξενείο απευθύνεται σε αιτούντες διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε: 

Οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
Μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από τη μητέρα ή τον πατέρα και ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
Ενήλικες γυναίκες μόνες σε κατάσταση εγκυμοσύνης

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από εξειδικευμένο προσωπικό στον ξενώνα περιλαμβάνουν:

Διαμονή, διατροφή και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης 
Νομική στήριξη 
Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη
Διερμηνεία
Εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες (μαθήματα ελληνικών, εργαστήρια κ.α.) και εργασιακή     συμβουλευτική 
Ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και παιδαγωγικές δραστηριότητες 
Προετοιμασία για την αυτόνομη διαβίωση και την κοινωνική ένταξη
Μεταπαρακολούθηση και στήριξη μετά το τέλος της φιλοξενίας 
Δράσεις ευαισθητοποίησης και διασύνδεσης με την κοινότητα 
Συμμετοχή εθελοντών