Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μετά από μακρές και επίπονες συζητήσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής.


Σημείωσε την ειλικρίνεια και την αφοσίωση με την οποία η κυβέρνηση έχει εργαστεί προς αυτόν τον στόχο και έθεσε τους 4 άξονες που ανέπτυξε στην ομιλία του την Παρασκευή, ώστε η συμφωνία αυτή να αποτελεί λύση αμοιβαία επωφελή.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τους Ευρωπαίους εταίρους, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε εκτενώς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένα νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης, το οποίο το έθεσε σε αντιδιαστολή με τη «μεταρρύθμιση» του Μνημονίου.

Διαβεβαίωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίτευξη συμφωνίας και πως όταν θα έχουμε αυτή την εξέλιξη και αποκατασταθεί η ρευστότητα τότε θα είναι το πραγματικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά ώστε να περάσουμε σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Οι 4 άξονες για αμοιβαία επωφελή συμφωνία

Τόνισε ότι βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι μια λύση που θα δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα αλλά θα αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τα ανοικτά ζητήματα. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς στο βαθμό που με την επιδιωκόμενη συμφωνία δεν θα δίνεται απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα, αλλά θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα μακροπρόθεσμα έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές», υπογράμμισε και επανέλαβε τους 4 άξονες που έχει θέσει. 

Συγκεκριμένα είπε ότι η μακροπρόθεσμη λύση οφείλει και θα πρέπει να είναι μια συμφωνία που 

  1. να περιλαμβάνει την προοπτική αναδιάρθρωσης, απομείωσης του ελληνικού χρέους, 
  2. μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016, 
  3. μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα επενδυτικό πακέτο για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, 
  4. μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων.

Αυτά, σημείωσε, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία αμοιβαία επωφελής, να μπορέσει η κοινωνία να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της έλλειψης ρευστότητας που επιβαρύνει την οικονομία με επιπρόσθετα προβλήματα.

«Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας»

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα, τονίζοντας ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας των τελευταίων ημερών και ότι αντιθέτως πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική, «για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι περήφανοι». «Όλοι στο τέλος θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για όσα έχουν διαμειφθεί τους τελευταίους μήνες», είπε.

Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο

Αφού επισήμανε ότι η ανάπτυξη δεν είναι μια κοινωνικά ουδέτερη έννοια και έβαλε δριμύτατα κατά της κεντρικής ιδέας του μνημονίου ότι η ανάπτυξη θα ερχόταν με μείωση μισθών και απορρύθμιση της εργασίας, και που τελικά λειτούργησε ως τροχοπέδη στο στόχο της ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα είναι η επεξεργασία ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ευημερίας για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα: «τι ανάπτυξη θέλουμε;» 

1η θέση: Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης και όχι αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. 

2η Θέση: Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας (ανθρώπινο δυναμικό, φυσικοί πόροι, μεταλλευτικοί, αγροτικοί, ενεργειακή, η φυσική θέση της χώρα, η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης, οι αναγκαίες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας και στον χώρο του τουρισμού). 

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη οφείλει να στηρίζεται στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και την οικονομική ενίσχυση της φυσικής εργασίας. Επιπλέον οφείλει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου, που υποστηρίζουν την καινοτομία και βασίζονται στην ποιότητα των προϊόντων.

«Είναι αναγκαία η συστράτευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των άλλων προστατευτικών μέτρων υπέρ των εργαζομένων».