Τα πάνω - κάτω έφερε μια δήλωση του νεοδιορισθέντα προέδρου του ΟΛΘ Α.Ε., πρώην αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", υποστήριξε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης... δεν πωλείται!


Σύμφωνα με τον Γ. Παντή η κυβέρνηση έχει δώσει πράσινο φως για την ανάπτυξη του λιμανιού και την σύνδεση του με τους τοπικούς φορείς. Όπως εξήγησε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο κερδοφόρα στην χώρα. «Έχουμε μια ελλιπή εικόνα για το λιμάνι , βλέπουμε μόνο το 10% της πραγματικής εικόνας. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει κέρδος 25 εκ. χρόνο και δίνει μέρισμα 20 εκ.».

Ο Γ. Παντής χαρακτήρισε έγκλημα την πολιτική που ακολούθησε το ΤΑΙΠΕΔ τα προηγούμενη χρόνια και έφερε ως παράδειγμα την 6η προβλήτα για την οποία υπήρχε χρηματοδότηση, είχε βρεθεί το σχήμα , είχε γίνει ο διαγωνισμός αλλά το ΤΑΙΠΕΔ σταμάτησε την ανάπτυξή της, στην λογική «ας έρθουν ιδιώτες να κάνουν επενδύσεις».

«Ήταν ένα έγκλημα αυτό για την πόλη, κατέβασε την αξία του λιμανιού» δήλωσε και πρόσθεσε πως η τωρινή κυβερνητική πολιτική έχει ως στόχο την πλήρη ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του λιμανιού που αποτελεί θεσμό για την πόλη.

Είπε χαρακτηριστικά ότι το λιμάνι δεν έχει ενταχθεί στην ιδιωτικοποίηση όπως του Πειραιά και πρόσθεσε πως "για μας και σε αυτό συνομολογεί και το ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι δεν μπαίνει θέμα πώλησης"!

Και συνάντηση με τον δήμαρχο

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παντής, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο Δημαρχείο. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα περί κοινών προσπαθειών, αλλά δεν ακούστηκε κουβέντα περί ΤΑΙΠΕΔ...

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι στόχος της νέας διοίκησης του οργανισμού είναι η ενεργοποίηση του συμβουλίου χρηστών του λιμανιού, έτσι ώστε να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της εκπόνησης του μάστερ πλαν, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι για να αναπτυχθεί το λιμάνι πρέπει να βελτιωθεί η οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή του, αλλά, φυσικά, κανείς δεν είπε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για έργα υποδομής αυτού του βεληνεκούς. 

Εκεί που θα μπορούσε να γίνει κάτι είναι στο να συντονιστούν οι ενέργειες δήμου και ΟΛΘ Α.Ε., για την προσέλκυση επιπλέον κρουαζιερόπλοιων. Τέθηκε και θέμα αναβάθμισης των χώρων υποδομής, χωρίς, φυσικά, να βρεθεί κονδύλι για κάτι τέτοιο...

Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης, για την οποία αποφασίστηκε να γίνει νέα συζήτηση με τους ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών εταιριών, οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν ενδιαφέρονται για τη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η "λύση" βρέθηκε με τη συγκρότηση εταιρίας λαϊκής βάσης που να δρομολογήσει το θέμα άμεσα...

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ανέφερε το σχέδιο για τη δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου (business και logistics center) στην περιοχή των Λαχανόκηπων, το οποίο περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου «Θεσσαλονίκη 2030», θέμα για το οποίο αυτό συμφωνήθηκε να συνεργαστούν η δύο φορείς για την εκπόνηση σχετικής μελέτης.