Τη διαβεβαίωση ότι δε θα χαθούν οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, αφού, όπως ισχυρίστηκε, δεν επηρεάζονται από τυχόν συμφωνία με τους δανειστές, παρείχε, σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παναγιώτης Σγουρίδης.


«Υπήρχαν προβλήματα, όμως τα έχουμε λύσει και μέχρι το τέλος Ιουλίου ό,τι χρωστάμε σε αποζημιώσεις θα τις έχουμε δώσει, ακόμη και για τα αγροπεριβαλλοντικά. Οπότε οι αυτόχθονες φυλές, η νιτρορύπανση, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα πληρωθούν. Οι αποζημιώσεις δεν επηρεάζονται από τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους ‘θεσμούς’. Οφείλουμε όμως να τις δώσουμε με τη σωστή διαδικασία, για να μην πληρώνουμε πρόστιμα», δήλωσε ο κ. Σγουρίδης.

Ο υφυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα των βοσκοτόπων. Είπε ότι «το μεγάλο ζωικό κεφάλαιο στην Κεντρική Μακεδονία δεν καλύπτεται από τους βοσκοτόπους όπως υπάρχουν σήμερα. Υπάρχουν όμως λύσεις και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι σίγουροι ότι δε θα αδικηθούν. Από την κακή μοιρασιά των βοσκοτόπων την περίοδο 2009 – 2011 η χώρα χρεώθηκε με καταλογισμό προστίμων 322 εκ. ευρώ. Η χώρα δεν αντέχει άλλα πρόστιμα. Περιμένουμε τώρα τα πρόστιμα από τις τεχνικές λύσεις στους βοσκοτόπους την περίοδο 2012 – 2014. Εμείς αποφασίσαμε από το 2015 ως το 2020 να μη φάει η χώρα άλλα πρόστιμα».

Στην ίδια σύσκεψη τέθηκε, από τον περιφερειάρχη, το θέμα της μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό, η οποία, ως σήμερα, λόγω νομοθεσίας, θεωρείται παράνομη. Ο κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά στους παραγωγούς.