mpoutaris_tzitzikostas_01.jpg

Αν είχατε την εντύπωση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης σκόπευε να δημιουργήσει τζαμί για τους μουσουλμάνους που κατοικοεδρεύουν στην πόλη, κάνετε λάθος. Σήμερα, ο δήμαρχος, σε συνάντησή του με τον περιφερειάρχη, ήταν κάθετος:

 

«Είναι απόλυτο δικαίωμα κάθε θρησκείας να χτίσει στη χώρα το χώρο λατρείας της. Ο δήμος δεν ανακατεύεται σε αυτή την ιστορία. Εάν έρθει κάποιος και πει θέλω να κάνω τζαμί θα πρέπει να πάρει την άδεια από την κυβέρνηση, τη σύμφωνη γνώμη από την εκκλησία και αν έρθει και πει στο Δήμο έχω οικόπεδο και θέλω να το χτίσω ας το χτίσει. Δεν μας αφορά εμάς αυτό το θέμα. Είμαστε κράτος ανεξίθρησκο. Δεν είμαστε Αφγανιστάν που πας να χτίσεις μια χριστιανική εκκλησία και θα μπουν οι Τζιχαντιστές να σε καταστρέψουν. Όποια θρησκεία έρθει και θέλει να κάνει έναν λατρευτικό τόπο είμαστε από το Σύνταγμα να του δώσουμε την άδεια. Όλα τα άλλα είναι λόγια θερμοκέφαλων» υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε: «Εξωτερική πολιτική έχει την αρμοδιότητα να ασκεί μόνο η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Σε καμιά περίπτωση για την εξωτερική πολιτική και για θέματα τόσο ευαίσθητα δεν πρέπει να διακινούνται απόψεις από φορείς της Αυτοδιοίκησης, που έχουν άλλες αρμοδιότητες και καθήκοντα κι όχι να ασκούν εξωτερική πολιτική και διπλωματία.  Και για να είμαι ξεκάθαρος, πάγια θέση μας είναι να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είναι δέσμευση της Τουρκίας και χωρίς προαπαιτούμενα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.