Προφυλακιστέοι για διάστημα 30 ημερών κρίθηκαν από δικαστήριο των Σκοπίων 30 Αλβανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν για συμμετοχή στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν, το σαββατοκύριακο, σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο.


Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της χώρας και ένοπλων Αλβανών και, κατά τη διάρκειά τους, σκοτώθηκαν 14 «τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζονται από επίσημες πηγές, και οχτώ αστυνομικοί.

Οι προφυλακιστέοι φέρονται να συμμετείχαν σε «τρομοκρατική οργάνωση με σκοπό την κατάλυση της συνταγματικής έννομης τάξης και διατάραξης της ασφάλειας» στη γειτονική χώρα.

Οι 18 προφυλακιστέοι είναι πολίτες του Κοσόβου, 11 είναι πολίτες των Σκοπίων (αλβανικής εθνικής καταγωγής), ενώ ένας είναι πολίτης της Αλβανίας με άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε, την Κυριακή, ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στο έδαφος των Σκοπίων από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε κυβερνητικά κτήρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα.

Απώτερος στόχος των «τρομοκρατών», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας.