Στο Δρόμο του Μεταξιού βαδίζει για δεύτερη χρονιά το Sani Gourmet, ξεδιπλώνοντας τη γαστρονομία των χωρών της Άπω και Εγγύς Ανατολής, καθώς και της Μεσογείου, σ' ένα ταξίδι με μυρωδιές και χρώματα που ξυπνούν μνήμες πολιτισμού.


Διανύοντας εφέτος τη δέκατη χρονιά του, το Sani Gourmet είναι ένας θεσμός, που ξεδιπλώνει μέσα από τις θεματικές του ενότητες ένα μωσαϊκό γεύσεων και πολιτιστικών “ενώσεων”, προάγοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σ' έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ανθρώπινου πολιτισμού: τη γαστρονομία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Σάνη ΑΕ, κ. Φωκίων Ζησιάδης στον πρόλογό του στην επίσημη μπροσούρα της διοργάνωσης, ¬«Ο Δρόμος του Μεταξιού, αντίθετα με την κοινή αντίληψη πως πρόκειται για μία απλή, μονοσήμαντη διαδρομή, στην ουσία αποτέλεσε ένα αχανές και δαιδαλώδες δίκτυο παραδρόμων, πολιτισμικών και εμπορικών "μονοπατιών", διαμέσου διάσπαρτων οάσεων και κατά μήκος του διευρυμένου άξονα Oriental-Occidental.  Αυτούς τους παραδρόμους πραγματεύεται φέτος το Sani Gourmet, εστιάζοντας, αναδεικνύοντας και ρίχνοντας φως σε γαστρονομικές ιδιαιτερότητες λαών, οι οποίες για το δυτικό κόσμο είναι ίσως ανεξερεύνητες ακόμη και αδίκως μοιάζουν φαινομενικά "ασήμαντες" ή και "αδιάφορες". Η θεαματική ανάπτυξη της Κίνας ως χώρας-αφετηρία, η ανακάλυψη του πετρελαίου και η κατασκευή βασικών υποδομών και δρόμων στις παρυφές των ερήμων Taklimakan και Gobi—οι οποίες ήταν κάποτε ανυπέρβλητα εμπόδια στη διακίνηση του ελεύθερου εμπορίου—ευνόησαν  την  ανάπτυξη και επέφεραν ραγδαίο εκβιομηχανισμό. Τότε όπως και τώρα... υπό μία έννοια, σημειολογικά και συμβολικά, ο Δρόμος του Μεταξιού ξαναγίνεται επίκαιρος με την πλήρη σημασία της λέξης. Μπορεί ιστορικά να μην έχει καταγραφεί παρουσία Ρωμαίων εμπόρων στην Κίνα ή  Κινέζων εμπόρων στη Ρώμη, ωστόσο γαστρονομικά η κατάκτηση του δυτικού κόσμου από την ανατολική επιρροή ήταν και συνεχίζει να είναι μία πραγματικότητα.»

Πέρσι το Sani Gourmet ξεκίνησε τη μακριά διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, η οποία συνεχίζεται φέτος, για να αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στη σύγχρονη συζήτηση περί γαστρονομίας, πέραν του ότι το φαγητό δένει πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη. Γι' αυτό το λόγο διευρύνει τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν, με προσκεκλημένους σεφ όχι μόνο από την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και από την Περσία, τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι θα δώσουν τη δική τους, ενδιαφέρουσα διάσταση στη θεματική αυτή ενότητα.



Οι συμμετέχοντες σεφ Alfred Prasad – ΙΝΔΙΑ (1 αστέρι Michelin)
Tάσος Μαντής - ΕΛΛΑΔΑ
Κemal Demirasal - ΤΟΥΡΚΙΑ
Anar Gasimov - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Lorenzo Cogo – ΙΤΑΛΙΑ (1 αστέρι Michelin)
Hamid Salimian - ΙΡΑΝ
Tim Yau Lai – ΚΙΝΑ (2 αστέρια Michelin)
Χρύσανθος Καραμολέγκος - ΕΛΛΑΔΑ
Tamara (Tekuna) Gachechiladze – ΓΕΩΡΓΙΑ