Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε CCC+ από B- προηγουμένως, προέβη την Τετάρτη η S&P, θέτοντας παράλληλα αρνητικό το outlook. 


Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά το γεγονός ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι εν λόγω συνθήκες έχουν, σύμφωνα πάντα με την S&P, επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης - που μετρά σχεδόν τρεις μήνες στην εξουσία – με τους πιστωτές της. 

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος είναι εξαιρετικά αβέβαιες, παρατηρεί ο διεθνής οίκος για να προσθέσει πως: Εκτιμούμε πως η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 1% περίπου κατά το προηγούμενο εξάμηνο παρά την αποδυνάμωση του ευρώ και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. 

Εκτιμά δε πως οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό.