Συνεργασία του ΑΠΘ με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) αναδεικνύει τη χλωρίδα του εντέρου ως καθοριστικό «ρυθμιστή» της ομοιόστασης ολόκληρου του οργανισμού. 


Οι επιδράσεις της εντερικής χλωρίδας δεν περιορίζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά επεκτείνονται στη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος, επηρεάζοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία, την υγεία του δέρματος, τις επιπτώσεις της γήρανσης αλλά και τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου στους ποντικούς.

Η συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων, με βασικούς συντελεστές την Υποδιευθύντρια του Τμήματος Συγκριτικής Ιατρικής του MIT, Suzan Erdman και τον Αν. Καθηγητή του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Θεόφιλο Πουταχίδη συνεχίζεται αδιάκοπα από το 2002. Στοχεύει κυρίως στον εντοπισμό βακτηρίων και βακτηριακών προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων σε επίπεδο πληθυσμού.

Στους μελλοντικούς στόχους της επιστημονικής ομάδας είναι η περεταίρω ανάλυση των μηχανισμών της συστηματικής επίδρασης των βακτηρίων της χλωρίδας του εντέρου στον οργανισμό, ο εντοπισμός των πλέον ωφέλιμων δραστικών μορίων των βακτηρίων και οι κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο.