Με την αβεβαιότητα στα οικονομικά ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, στα πρώτα τους θέματα, οι σημερινές (Μεγάλη Παρασκευή 10 Απριλίου 2015) εφημερίδες:


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλάζουν όλα στις εκλογές σε δήμους-περιφέρειες

"Καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων και προσδιορισμός του ποσοστού - πλαφόν στην εκλογή των δημάρχων κάτω από το 50% + 1 που ισχύει σήμερα, είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός, Ν. Βούτσης, έδωσε χτες τροφή για ν’ ανοίξει νέος κύκλος συζήτησης μεταξύ των αιρετών και όχι μόνο, αποκαλύπτοντας, στη γραπτή του απάντηση σε ερώτηση στη Βουλή της Φ. Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, ότι στις προθέσεις του είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης εν όψει της επόμενης αναμέτρησης του 2019", λέει η εφημερίδα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Φωνές καταστροφής"

H εφημερίδα τονίζει: "Περιθώριο έξι εργάσιμων ημερών για να καταλήξει σε προτάσεις αποδεκτές από τους δανειστές της και να μπορέσει έτσι να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου έχει η Ελλάδα, όπως έγινε σαφές στην προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση των εκπροσώπων από τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group)".

ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου: "Ο πόλεμος των έξι ημερών για συμφωνία"

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: "Νέα μηνύματα, με διορία μέχρι την Τρίτη, για υποβολή τροποποιημένης λίστας μεταρρυθμίσεων στέλνουν οι δανειστές, που επιμένουν για άμεσες παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις, στα εργασιακά και στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στις σκληρές διαπραγματεύσεις, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Απριλίου, θα σταθμίσει από την ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσα στο Πάσχα, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις". 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Προφητεία για το "Πάσχα με τα χιόνια" "

H εφημερίδα επικαλείται λόγια της οσίας μοναχής Μακαρίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κρυφό χαράτσι 50% στη ρύθμιση 100 δόσεων στα ταμεία"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "κρυφό χαράτσι που εκτινάσσει στα ύψη τα χρέη χιλιάδων οφειλετών αποκαλύπτεται στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Η δυσάρεστη αυτή έκπληξη περιμένει τους οφειλέτες που είχαν τακτοποιήσει και πλήρωναν τα χρέη τους με τον προσωρινό διακανονισμό του νόμου 3943/2011 και τώρα εντάσσονται αυτοδίκαια στη νέα ρύθμιση, αλλά με αναδρομική προσαύξηση του υπόλοιπου της οφειλής τους κατά 50%! Μέχρι 30 Απριλίου".

ΕΣΤΙΑ: "Περιμένοντας την Ανάσταση"

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι είναι "χωρίς τέλος το μαρτύριο της Ελλάδος".

Η ΑΥΓΗ: "Φθηνότερο αέριο και 20.000 θέσεις εργασίας"

"Πολλαπλώς ωφέλιμες για τη χώρα μας, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, αποδεικνύονται η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και οι συμμαχίες που συνήψε η κυβερνητική αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική κυβέρνηση", ισχυρίζεται η εφημερίδα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Οι συντάξεις, κλειδί για τη συμφωνία"

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "το κλείσιμο της πόρτας στην πρόωρη συνταξιοδότηση για 12.000 τραπεζικούς και υπαλλήλους ΔΕΚΟ θα κρίνει τη συμφωνία, ώστε στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να εγκριθεί από τους δανειστές η εκταμίευση μέρους από την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε νέα μέτρα σταθερής φορολογικής απόδοσης που θα ανεβάσουν τον συνολικό «λογαριασμό» κοντά στα 10 δισ. ευρώ".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα νησιά βουλιάζουν από μετανάστες"

"Συνθήκες έκτακτης ανάγκης διαμορφώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης του αριθμού των παράτυπων μεταναστών. Στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αποτυπώνουν τριπλασιασμό των ροών σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το α΄ τρίμηνο του έτους διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα 10.445 αλλοδαποί, τη στιγμή που ο αριθμός τους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 2.863".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Γεύματα αγάπης για χιλιάδες ανθρώπους

Η εφημερίδα ανακαλύπτει: "Πακέτα με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης προσφέρουν και το φετινό Πάσχα εκκλησία και δήμοι της Θεσσαλονίκης σε άπορους, άστεγους και μετανάστες".

Ο ΛΟΓΟΣ: " "Αιμορραγούν" οι τράπεζες"


ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: "Κυβερνητική κυριαρχία με...ρωγμές"

H εφημερίδα παρουσιάζει δημοσκόπηση και γράφει: "Οσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ανέρχονται στο 49% (από το 56% του προηγούμενου μήνα και το 24% που είχε καταγραφεί προεκλογικά). Ο διαχρονικός δείκτης για την «κατεύθυνση των πραγμάτων στη χώρα» παραμένει ακόμη θετικός, αλλά η απώλεια 20 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε δυόμισι μήνες είναι σημαντική. Η κάμψη αυτή είναι λογική με την έννοια ότι οι αβεβαιότητες για την πορεία της χώρας παραμένουν και σταδιακά ενισχύονται". 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Τελεσίγραφο σε Τσίπρα"

"Ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, αποδέχθηκε η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και ο «έλεγχος δέουσας επιμέλειας» («due diligence») του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέσα στην επόμενη εβδομάδα", υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ομολογίες συνέχισης αντιλαϊκών δεσμεύσεων!"

"Σε διαδικασία σύγκλισης βρίσκονται οι θέσεις και οι προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αυτές των θεσμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ), ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ καθώς και της προθεσμίας για την κατάθεση της «ολοκληρωμένης λίστας» με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις", γράφει η εφημερίδα.

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Ρούβλια νιετ χαμόγελα ντα"


ΤΑ ΝΕΑ: "Θέλουν οι ξένοι (και ποιοι ξένοι) αλλαγή κυβέρνησης;"

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα σενάρια εξωτερικού άρχισαν να γράφονται νωρίς: το πρόσφατο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» περί αλλαγής των κυβερνητικών συμμαχιών πολύ στη χώρα μας αποτυπώνει τους μύχιους πόθους των δανειστών, που θα ήθελαν να συνομιλούν με μία κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Κομμένου, αλλά με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Υπάρχει ήδη φάρμακο που νικά το Αλτσχάιμερ!

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως "επιστήμονες πιστεύουν ότι η χημική ουσία εδαραβόνη θα θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ, σταματώντας το σχηματισμό αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Μετά από δοκιμές σε ποντίκια, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπόρεσαν «να προλάβουν και να θεραπεύσουν» την ασθένεια και να διασώσουν την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών ικανοτήτων. Μάλιστα, το συγκεκριμένο που χρησιμοποιείται σήμερα για εγκεφαλικό επεισόδιο, άρα είναι αποδεδειγμένα ασφαλές στους ανθρώπους"!

Espresso: Μίλησε η Παναγία στη Βίκυ Μοσχολιού

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δημοσιεύει "το όραμα της αξέχαστης τραγουδίστριας στο κρεβάτι του πόνου, λίγο πριν πεθάνει".

Kontranews: "O Αλέξης πλήρωσε 20 δις ευρώ στους ξένους τοκογλύφους μέσα σε δύο μήνες"

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, "η κυβέρνηση συνεπής στις υποχρεώσεις της, πλήρωσε χθες άλλα 448 εκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρώσει στους ξένους τοκογλύφους άλλα 16,43 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα μυθικό ποσό το οποίο δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ακόμα και αν πάρουμε ολόκληρη τη δόση των επτά δις ευρώ που έχουν μπλοκάρει οι δανειστές, για να εκβιάζουν διαρκώς για λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, σε βάρος του λαού μας".

Press time: "Επί ξύλου κρεμάμενη η χώρα"

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει τις εξελίξεις καθώς ακόμα και οι εκτιμήσεις για την D-day Tns ελληνικής οικονομίας απέχουν παρασάγγας. Αλλοι μιλούν για οριστικό στέγνωμα και των τελευταίων αποθεμάτων των ταμείων μέσα στον Απρίλιο, άλλοι για το σταθμό της 12ns Μαΐου όπου εκκρεμεί η αποπληρωμή μιας δόσης - μαμούθ 750 εκατ. € που οφείλονται στο ΔΝΤ και κάποιοι αισιοδοξούν ότι πληρώνοντας στο εξής μόνο μισθούς, συντάξεις και... Λαγκάρντ, «τη βγάζουμε» μέχρι και τον Ιούνιο". 

Star Press: Αποκάλυψη -Βόμβα για τηλεστάρ

Σύμφωνα με την εφημερίδα " είναι πασίγνωστος παρουσιαστής με δική του εκπομπή! Τα τελευταία 2 χρόνια κάνει μεγάλη επιτυχία, αλλά το σκοτεινό παρελθόν του φαίνεται πως δεν θα τον αφήσει να τη χαρεί για πολύ".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: "Το ΔΝΤ ζητεί νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις! "

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: " Θίασος ακροβατών χωρίς δίχτυ προστασίας"

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: "Σε γεωπολιτικά παίγνια και διπλωματικό τυχοδιωκτισμό επιδίδεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας να γείρει την πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης προς τις δικές της θέσεις. Οι οποίες, ωστόσο, εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " "Αγκάθι" το δημοσιονομικό"

"Η λήψη απόφασης για την εκταμίευση μέρους των διαθέσιμων των 7,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στη διάρκεια της συνεδρίασης· σιο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λειονίας είναι εφικτή, ωστόσο ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και η κυβέρνηση εάν θέλει να προλάβει πρέιιει να «τρέξει» τις επόμενες μέρες", αναφέρει η εφημερίδα. 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Σχέδιο για παράκαμψη του εμπάργκο

Σύμφωνα με την εφημερίδα "από τις συνομιλίες Τσίπρα - Πούτιν προέκυψε ότι υπάρχει η βούληση το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών στη ρωσική επικράτεια, προκειμένου οι Ελληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων που εντάσσονται στα αντίμετρα tns Ε.Ε., να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, όπου θα υφίστανται κάποιου είδους επεξεργασία".