Κανείς δεν έχει καμία ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων. 


Ακόμη υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει "καταστρέψει" την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι δεν υπάρχει προσδοκία για λύση στο πρόβλημα της χώρας τις επόμενες εβδομάδες. Όπως τόνισε, το βασικό πρόβλημα με την ελληνική οικονομία δεν είναι τα δάνειά της, αλλά η έλλειψη οικονομικής ανταγωνιστικότητας. 

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, «χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Schaeuble επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από την ευρωζώνη, λέγοντας πως φαίνεται ότι όλα τα σενάρια για τη χώρα έχουν ήδη «προεξοφληθεί». 

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα συμβεί (μια χρεοκοπία)», δήλωσε ο Schaeuble, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά πρόσθεσε ότι «Δεν μπορείτε να δείτε καμία μετάδοση στις αγορές».

«Αν κοιτάξετε την Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών μας λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το οτιδήποτε θα συμβεί. Δεν μπορείτε να δείτε καμία μόλυνση». 

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Μην περιμένετε δόση τον Απρίλιο

Νωρίτερα σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς οι χώρες της Ευρωζώνης να είναι σε θέση να καταβάλουν μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα αυτό το μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters.

"Διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρχει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, όπως αναφέρει το πρακτορείο. 

"Όταν υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει τους νόμους και σε κάποια στιγμή οι θεσμοί θα διενεργήσουν μια αξιολόγηση της υλοποίησης και μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορεί να καταβληθεί η βοήθεια. Εάν κανείς έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος", πρόσθεσε.