Για την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της διαβεβαίωσε την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.


Η διαβεβαίωση δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.

Από την πλευρά της, σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή της με τον κ. Βαρουφάκη, η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τη διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ ότι η πληρωμή προς το ΔΝΤ θα γίνει στις 9 Απριλίου και υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων». 

«Ο υπουργός Γ. Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ στη δήλωσή της.

«Εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Αθήνα και για την ενίσχυση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες», συνέχιζε η κ. Λαγκάρντ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «οι δυο ομάδες θα συνεχίσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα».

Επανέλαβε δε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα «να επανέλθει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

ΥΠΟΙΚ: Συζητήσαμε τη διαδικασία...

Σε ανακοίνωσή του για την συνάντηση, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι η συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ «εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και ήταν παραγωγικότατη. 

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης, το ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι «ως επί το πλείστον συζητήθηκε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει πως η κυβέρνηση εξελέγη στην βάση ενός πολυσχιδούς και σε βάθος μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά στην κ. Λαγκάρντ». 

Περαιτέρω, προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση, «συζητήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών του Brussels Group, με παράλληλη ενίσχυση της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα».