Την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ και με πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ξεκινήσει ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις,οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι δήλωσαν αποφασισμένοι «να εξαντλήσουν κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα τους δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.».

Κάλεσαν, παράλληλα, τους δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές - όπως τις χαρακτηρίζουν -επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία, η εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής απόφασης. Επίσης, κάλεσαν τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του δημοτικού τους συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων, αλλά και σε κινητοποίησεις.

Τέλος, προτείνουν, προς τις δημοτικές αρχές της Κεντρικής Μακεδονίας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., στις 7 Μαΐου 2015, όπου θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π.

«Δε θα τους δώσουμε τα λεφτά να τα κάνουν repos. Αυτή είναι η απόφαση μας μέχρι το συνέδριο της ΚΕΔΕ (στις 7 Μαΐου 2015). Ζητάμε άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση.  Θέλουμε να συμβάλουμε και συμβάλαμε και ματώσαμε όσο κανένας άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης. Η κεντρική εξουσία όμως οφείλει να μας σέβεται», είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου(στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία).

Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης(εκλέγεται με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ), χαρακτήρισε αντισυνταγματική την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τόνισε: «Μη μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό ότι μέχρι να βγει η απόφαση(σ.σ. του Συμβουλίου Επικρατείας) να μεταφέρουμε τα διαθέσιμα. Η κυβέρνηση έκανε ένα τραγικό λάθος. Εντελώς πραξικοπηματικά».

Το γεγονός ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου «δε βοήθησε τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης» παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος της παράταξης στην ΠΕΔΚΜ που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αντωνούδης. Μάλιστα δεν απέφυγε να πει ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου «περιορίζει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων. Θεωρούμε όμως παράλληλα ότι σε αυτήν την συγκυρία θα έπρεπε όλοι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σε σχέση με την εντολή που πήρε από τον ελληνικό λαό».

Δείτε με κλικ εδώ όλο το κείμενο του ψηφίσματος