Την εκτίμηση, πως μέχρι το τέλος Απριλίου, θα υπάρξει λύση στο ζήτημα των αδειών έκανε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Κοζάνης και μέλος της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων Ραχήλ Μακρή.


 Η κ. Μακρή βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένη της  Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης και το σωματείο Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

Το πρωί, συνοδευόμενη από συνδικαλιστές πραγματοποίησε περιοδεία στη λαϊκή αγορά της οδού «Πόντου» στην Καλαμαριά. Συνομίλησε με πωλητές, οι οποίοι της περιέγραψαν τη δυσμενή οικονομική θέση που βρίσκονται, καθώς πέρα από την μείωση του τζίρου, καλούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ( καύσιμα, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, καταβολή ημερήσιου δικαιώματος κ.τ.λ.).

« Η κατάσταση είναι τραγική αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει. Πέφτοντας η κατανάλωση, παρασύρει και τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές μια και όλα αυτά αποτελούν αλυσίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η κ. Μακρή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη λαϊκή αγορά της Καλαμαριάς δέχτηκε και ένα απροσδόκητο δώρο. Ο Νικόλαος Γιαννουλίδης, εργαζόμενος στις λαϊκές αγορές, της χάρισε το βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «ελεύθερες ψυχές».

Στη συνέχεια η κ. Μακρή συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη διεύθυνση λαϊκών αγορών. Εκ μέρους της περιφέρειας παρών ήταν ο ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παππάς και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα λαϊκών αγορών της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Χριστόπουλος. Για τους συνδικαλιστές ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής και ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης. Ακόμη εκ μέρους της ομοσπονδίας η γενική γραμματέας Ελένη Μαραγκάκη, ο Β’ αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Αζάς, ο Β’ Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Καρυπίδης και ο νομικός σύμβουλος Γρηγόρης Κωτσόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι συνδικαλιστές έθεσαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. 

Να δοθεί άμεσα παράταση για το ζήτημα των αδειών. Όπως είναι γνωστό οι εργαζόμενοι στις λαϊκές σε ολόκληρη τη χώρα χάνουν την άδεια τους αν δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η απάντηση της κ. Μακρή ήταν, πως αν δεν υπάρξει νομοθετική λύση μέχρι το τέλος του μήνα, τότε η ίδια θα καταθέσει τροπολογία, μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης.    

Να επιτρέπεται στους πωλητές της επικράτειας να μπορούν να εργάζονται στις λαϊκές που ήδη απασχολούνται. Δηλαδή στον νομό ή στην περιφέρεια τους και όχι αποκλειστικά στον δήμο τους. Πρόβλημα που αφορά τους εργαζόμενους στην περιφέρεια, αφού Αττική και Θεσσαλονίκη, δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο ζήτημα. Για το ζήτημα η κ. Μακρή κατέθεσε την εμπειρία της, αφού οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές της Κοζάνης, έχουν μείνει πλέον μόνο με δύο λαϊκές την εβδομάδα.      
Της επίλυσης του γραφειοκρατικού προβλήματος, που εμφανίζεται σε ορισμένους νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτός της Θεσσαλονίκης και αφορά την αναθεώρηση των αδειών για τα επαγγελματικά οχήματα. 

Την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος και την αναθεώρηση προς τα κάτω των εισφορών προς τον ΟΑΕΕ.