Η ηρεμία επιστρέφει σταδιακά στη Βαλτιμόρη, καθώς σποραδικά επεισόδια κλείνουν μία ημέρα ταραχών που ξέσπασαν μετά την κηδεία του νεαρού μαύρου Φρέντι Γκρέι που πέθανε μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία.


"Η ηρεμία επιστρέφει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, με εξαίρεση λίγες φωτιές σε αυτοκίνητα και σε δρόμους", ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βλατιμόρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά τα μεσάνυκτα.

Λίγη ώρα μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, ομάδες νεαρών, αποτελούμενες κυρίως από μαθητές λυκείων που σχολούσαν επετέθησαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας πέτρες, τούβλα, μπουκάλια... Σουπερμάρκετ λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν, μαζί με ιδιωτικά αυτοκίνητα και περιπολικά.

Οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να καλέσουν ενισχύσεις και χιλιάδες αστυνομικοί της περιοχής καθώς και μέλη της Εθνοφρουράς του Μέριλαντ αναπτύχθηκαν στη Βαλτιμόρη.

Η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλιγκ-Μπλέικς ανακοίνωσε επίσης την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 22.00 μέχρι τις 05.00 για μία εβδομάδα.

"Γενιές πάρα πολλών ανθρώπων έκτισαν αυτήν την πόλη για να αφήσουμε αλήτες να την καταστρέψουν", δήλωσε η δήμαρχος.

Οι σοβαρότερες ταραχές επικεντρώθηκαν στον βορειο-δυτικό τομέα της πόλης. Δεκαπέντε αστυνονομικοί τραυματίσθηκαν, έξι από τους οποίους σοβαρά. Επιθέσεις δέχθηκαν επίσης δημοσιογράφοι και καταγγέλθηκαν κλοπές δημοσιογραφικού εξοπλισμού.

Είκοσι επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει μέσα από τις κάμερες ασφαλείας τους δράστες των επιθέσεων.

Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στη Βαλτιμόρη.

Στις "φλόγες" η πόλη



Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε εικόνες όπου οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βαλτιμόρης προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα νεόδμητο γηροκομείο στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τις “παράλογες πράξεις βίας” οι οποίες σημειώθηκαν χθες μετά την κηδεία ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πέθανε ενώ κρατείτο μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία. Η Λιντς πρόσθεσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προσφέρει όποια βοήθεια του ζητηθεί.

“Καταδικάζω τις παράλογες πράξεις βίας από ορισμένα πρόσωπα στη Βαλτιμόρη οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, να καταστραφούν περιουσίες και να διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στην πόλη”, τόνισε στην ανακοίνωσή της η Λιντς, η οποία ορκίστηκε νωρίτερα χθες.

Η ίδια πρόσθεσε: “θα διαθέσω όλους τους πόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία των ανθρώπων που απειλούνται, την έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και την εξασφάλιση του τέλους της βίας”.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν δήλωσε ότι 500 αστυνομικοί έλαβαν τη διαταγή να αναπτυχθούν στη Βαλτιμόρη. Εξάλλου, τόνισε ότι ζήτησε να σταλούν ενισχύσεις αποτελούμενες από 5.000 αστυνομικούς στην περιοχή.

Η στρατηγός Λίντα Σινγκ της Εθνοφρουράς τόνισε από τη δική της πλευρά ότι 5.000 στρατιώτες θα αναπτυχθούν “μαζικά”, άμεσα στη Βαλτιμόρη, για να συνδράμουν την αστυνομία.

Οι ταραχές στη Βαλτιμόρη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρυσι.
______________________________________________________________________________
Πηγή:www.capital.gr