Παρά το βροχερό καιρό, περισσότεροι από 20.000 δρομείς κάθε ηλικίας, από 9χρονους μαθητές Δημοτικών Σχολείων μέχρι τον 94χρονο Φώτη Πετρίδη, έτρεξαν, σήμερα, στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος και στους άλλους δρόμους αντοχής.


Ο τελικός αριθμός - ρεκόρ των εγγεγραμμένων δρομέων παρουσίασε αύξηση 40% σε σχέση με πέρσι και έφτασε τους 20.410 (1.818 συμμετοχές στο Μαραθώνιο, 12.615 εγγεγραμμένοι στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., 3.977 στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 2.000 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων), με αθλητές από 67 χώρες και πέντε ηπείρους. 

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, οι συμμετέχοντες ήταν ακόμα περισσότεροι, αφού αρκετοί ενδιαφερόμενοι της τελευταίας στιγμής, που δεν είχαν προλάβει να δηλωθούν εγκαίρως, έτρεξαν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων, χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό.



Στο Μαραθώνιο δρόμο των 42,195 χλμ. θριάμβευσε ο Αιθίοπας Μπόνσα Ατόμσα Γκόνφα, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στο Λευκό Πύργο με χρόνο 2 ώρες 18:06, επίδοση που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχε βροχόπτωση και κατά συνέπεια ολισθηρό οδόστρωμα στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής από την Πέλλα προς τη Θεσσαλονίκη. 

Ο Μπόνσα Ατόμσα Γκόνφα αποσπάστηκε από τους υπόλοιπους διεκδικητές της νίκης μετά το 30ό χιλιόμετρο, στο ύψος των Διαβατών, και άφησε πίσω του τους Κενυάτες Σίλας Τόο (2:21:31) και Τζέιμς Εμούρια (2:22:38).



Αντίθετα, εκτός βάθρου έμεινε φέτος ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια, που τερμάτισε κουτσαίνοντας στην 5η θέση με χρόνο 2:27:15, χωρίς να μπορέσει να επαναλάβει τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών (είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο το 2012 και 2013, καθώς και το ασημένιο μετάλλιο το 2014). 

Την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Ελλήνων δρομέων είχε ο Κυριάκος Συμιριώτης, που κατέλαβε την 6η θέση με χρόνο 2:27:59.



Στο Μαραθώνιο των γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ζερίτου Ουακτζίρα Μπέγκασοου από την Αιθιοπία με χρόνο 2:40:49, αφήνοντας πίσω της την Κενυάτισσα Στέλλα Μπαρσόσιο (2:40:54) και τη Μαρίγια Βράιτς από την Κροατία (2:47:51). Η ταχύτερη μεταξύ των Ελληνίδων ήταν η Ελπίδα Συμεωνίδου, η οποία τερμάτισε 6η με χρόνο 3:24:54.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.



Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Χένρι Κεμπόι (30:21), τον οποίο ακολούθησαν στο βάθρο ο συμπατριώτης του Άμπελ Ροπ Κίμπετ (30:23) και ο Ρώσος Γεβγκένι Μπίκοφ (30:40), ενώ ταχύτερος Έλληνας ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που τερμάτισε 4ος με χρόνο 32:50.



Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Κενυάτισσα Άγκνες Τσέμπετ με επίδοση 35:34, ενώ 2η κατετάγη η Σόνια Τσεκίνι - Μπουδούρη (35:46) και 3η η Παναγιώτα Βλαχάκη (35:47), η οποία άφησε εκτός βάθρου τη νικήτρια του Μαραθωνίου δρόμου τα δύο προηγούμενα χρόνια, Μάγδα Γαζέα (35:56).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.



Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., που είχε την πολυπληθέστερη συμμετοχή, πρώτευσε ο Θανάσης Παγουνάδης με χρόνο 16:24. Την τριάδα συμπλήρωσαν ο Πασχάλης Τερζής (16:39) και ο Αλέξης Ελάμιν (16:42). Αξιοσημείωτη ήταν και η 7η θέση του πρώην πρωταθλητή της κωπηλασίας Γιάννη Κουρκουρίκη, με 18:19.



Στις γυναίκες, τη νίκη κατέκτησε η Ελευθερία Πετρουλάκη (18:03), αφήνοντας στη 2η θέση την περσινή νικήτρια Στεφανία Λεοντιάδου (19:10) και στην 3η θέση τη Βασιλική Καραγεωργάκη (19:25), η οποία λίγο νωρίτερα είχε τρέξει και στα 10.000μ. τερματίζοντας 7η.

Η εκκίνηση της κούρσας των 5.000μ. δόθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, μπροστά από το εμπορικό κέντρο “One Salonica” (πρώην “City Gate”), στην οδό Γιαννιτσών.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε και τον Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που ήταν αφιερωμένος στο περιβάλλον. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν 2.000 παιδιά, που διέδωσαν το μήνυμα «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος», ενώ την εκκίνηση έδωσαν οι παλαίμαχοι αστέρες του μπάσκετ Θοδωρής Παπαλουκάς και Ευθύμης Ρεντζιάς, οι οποίοι έδωσαν στους μικρούς δρομείς τις δικές τους συμβουλές για την αξία του αθλητισμού. 

Παράλληλα, η Οργανωτική Επιτροπή μοίρασε σε όλα τα παιδιά φακέλους με ειδικό χαρτί που περιείχε σπόρους, για να το φυτέψουν στο σπίτι τους και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από αυτή την εμπειρία.

Επιπλέον, αρκετοί δρομείς συμμετείχαν στον εκτός επίσημου αγωνιστικού προγράμματος Δρόμο 1.000μ. για ΑΜΕΑ, που επίσης είχε εκκίνηση από την Πλατεία Αριστοτέλους και τερματισμό στο Λευκό Πύργο.

Με τις δικές τους ομάδες, στις οποίες εγγράφηκαν συνολικά 2.358 δρομείς, έτρεξαν στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» οι 45 συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, που θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή σημαντικό χρηματικό ποσό, ανάλογο με την αριθμητική συμμετοχή των ομάδων τους (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών, Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών, ΕΛΕΠΑΠ, Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, Α21 Campaign, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Λάμψη, Δεσμός, Hope Spot, ΠΑΣΠΑ - παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, Αμυμώνη, Περπατώ, Praksis, Μέλισσα, Καταφύγιο Γυναίκας, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Χαμόγελο του Παιδιού, Make-A-Wish Ελλάδος, Κέντρο ΑMEΑ «Σωτήρ», «Ανοιχτή Αγκαλιά» Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής - παράρτημα Θεσσαλονίκης, ΑΡΣΙΣ, ΜΑΖΙ, Άγιος Στυλιανός, Ήφαιστος, Πνοή Ελπίδας, Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, ΒηματίΖΩ, Πηγή Ζωής, Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Δέντρο Ζωής, Άγγελοι Γης, Άλμα Ζωής, Δράση για το Κάτι Άλλο, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο, Μέριμνα Παιδιού, Θετική Φωνή άνθρωποι+HIV, ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Μέριμνας - Θεσσαλονίκη, Ζωή με NF, Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας - ΣΑΚΕΚΕ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων - παράρτημα Θεσσαλονίκης).